Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis naar Ter Apel voor crisisnoodopvang 

Geplaatst op 11 mei 2022

“Het schrijnende is dat er veel lege bedden voor vluchtelingen beschikbaar zijn”

Een absoluut dieptepunt is vandaag bereikt. Mensen die veiligheid zoeken in Nederland konden niet meer worden opgevangen in Ter Apel. Asielzoekers hebben in onzekerheid op het gras moeten liggen met alleen een dekentje. De situatie is beneden elk humanitair peil en ronduit onacceptabel. Het Rode Kruis ziet zich vanavond genoodzaakt om naar Ter Apel te gaan om zorg te dragen voor crisisnoodopvang. VluchtelingenWerk Nederland en UNICEF Nederland steunen het Rode Kruis hierin.

“Het schrijnende is dat er veel lege bedden voor vluchtelingen beschikbaar zijn. Gemeenten die dat nog niet doen, moeten nú hun verantwoordelijkheid nemen. Het is tijd dat gemeenten beschikbare opvangplekken openstellen voor vluchtelingen, waar ze ook vandaan komen. Wie asiel vraagt in Nederland moet menswaardig worden behandeld”, stelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en Unicef spreken al langer hun zorgen uit over de opvangcrisis in Nederland. Ook trekken de hulporganisaties bij overheden op diverse niveaus aan de bel. De opvang voor asielzoekers is al maanden onacceptabel. Ook is de capaciteit niet op orde. De oproepen hebben tot nu toe niet geleid tot een oplossing. Wel tot het huidige dieptepunt.

Het Rode Kruis is vanavond aanwezig in Ter Apel met materiaal voor crisisnoodopvang. De hulporganisatie biedt de mensen een tijdelijk dak boven het hoofd en mentale eerste hulp. Daarnaast staat het Rode Kruis klaar met tenten. En vervoert de hulporganisatie zo’n honderd mensen naar een noodopvanglocatie in Friesland.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten