Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent giro 7447 voor slachtoffers overstromingen Libië

Geplaatst op 12 september 2023

Het Rode Kruis opent gironummer 7447 voor de slachtoffers van de overstromingen in Libië. Storm Daniel kostte het leven aan duizenden mensen en er zijn zeker 10.000 mensen vermist. De overstromingen aan de oostkust van Libië zorgen voor een ravage. De storm verwoestte huizen, dammen braken door en straten staan onder water.

Hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan, zo heet het Rode Kruis in Libië, helpen sinds zaterdag de slachtoffers van de overstromingen. Ze verlenen medische en eerste hulp, voeren reddingsoperaties uit en helpen met de evacuatie van gezinnen. Duizenden mensen zijn getroffen door de storm en de overstromingen. Zij hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Huis kwijt
Het dodental is enorm en er wordt rekening gehouden dat het aantal verder oploopt tot duizenden mensen. Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “De storm en daaropvolgende overstromingen hebben duizenden mensen keihard geraakt. Straten staan onder water en liggen vol met puin van verwoeste gebouwen. Er is op dit moment een tekort aan alles. Mensen zijn hun huis kwijt en hebben dringend medische hulp nodig. Het Rode Kruis zorgt voor tenten, dekens, voedsel en schoon drinkwater. Ook zijn hygiëneproducten belangrijk, omdat vervuild water tot ziekte-uitbraken kan leiden, zoals diarree en cholera.”

Drie hulpverleners omgekomen
De hulp in Libië is in volle gang. Doordat het gebied volledig is verwoest en overstroomd, is het ook niet zonder gevaar. Drie hulpverleners van het Rode Kruis zijn tot onze grote spijt omgekomen toen ze families hielpen na de overstromingen.

Geld doneren
De mensen in Libië hebben nog veel meer hulp nodig. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis doet wat mogelijk is om mensen in Gaza te helpen

23 februari 2024

Al sinds de start van het conflict zet het Rode Kruis zich in om noodhulp te bieden in en rond Gaza. Hoewel vrachtwagens vanwege de strenge controles mondjesmaat Gaza binnenkomen, probeert de Egyptische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, Gaza zoveel mogelijk te ondersteunen in eigen land. Maar liefst 2.400 vrijwilligers zetten zich daar dagelijks in voor Gaza.

Lees meer