De strijd tegen corona: zo hebben we geholpen
Eén ding is zeker: 2020 gaat de geschiedenisboeken in. Het coronavirus raasde in moordend tempo de wereld over. Er was een tekort aan zorgpersoneel, zuurstofmaskers en ziekenhuisbedden – áls er al ziekenhuizen waren.
Het Rode Kruis kwam meteen in actie. In Nederland en over de hele wereld. Dat kon onder andere dankzij alle donaties die we kregen. Hieronder lees je hoe we hebben geholpen.
171
Het Rode Kruis verleende hulp tijdens de coronapandemie in 171 landen
Coronahulp: acuut en lange(re) termijn
De coronacrisis was niet zomaar voorbij. Onze hulp veranderde in de loop der tijd.
Acuut
Meteen na de uitbraak van het virus hebben we over de hele wereld acute hulp verleend. Denk bijvoorbeeld aan het vervoeren van coronapatiënten, uitdelen van hygiënekits en beschermingsmiddelen, ondersteunen bij bloedtransfusies, bron- en contactonderzoek, het opzetten van noodklinieken op plekken waar geen ziekenhuizen waren, en het regelen van quarantainevoorzieningen voor bijvoorbeeld vluchtelingen in opvangkampen en dakloze mensen die verplicht van straat af moesten.
Lange(re) termijn
In een latere fase hebben we wereldwijd ondersteund met vaccineren en hebben we voorlichting gegeven over het virus. Ook stonden we klaar om psychosociale hulp te verlenen. Want de pandemie zorgde ook voor mentale problemen, zoals depressie en eenzaamheid. Ten slotte waren er veel mensen die door de pandemie geen inkomen meer hadden en daardoor geen geld meer voor eten. Het Rode Kruis deelde voedselpakketten uit en speciale vouchers waar mensen zelf mee naar de supermarkt konden om boodschappen te halen.
Onze hulp in cijfers
Onze coronahulp verschilde per land. Hieronder een kleine greep uit de wereldwijde resultaten:
De zorg spoelde over in coronatijd. Wij hebben 28,1 miljoen mensen geholpen met de belangrijke zorg die zij nodig hadden.
Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen het coronavirus? Deze belangrijke informatie hebben we met meer dan 1,2 miljard mensen gedeeld.
Een prik kan levens redden. Wij hebben 160 miljoen mensen gevaccineerd om hen te beschermen tegen het coronavirus.
Veel mensen hadden door corona geen geld meer voor boodschappen. Gelukkig konden wij 92 miljoen helpen met eten en andere spullen.
Het bekende wattenstaafje: niet prettig, maar wél nodig. Wij hebben 120,7 miljoen mensen getest om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Quarantaine was niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wij hebben 1 miljoen veilige plekken gecreëerd voor mensen die geen eigen dak boven hun hoofd hadden.
Giro555: samen in actie tegen corona
De elf samenwerkende hulporganisaties achter Giro555, waar het Rode Kruis er één van is, sloegen de handen ineen om geld op te halen voor wereldwijde coronahulp. De actie bracht ruim € 9,4 miljoen op.
Benieuwd hoe dit geld is besteed? Bekijk de video hieronder om te zien wat er met jouw donatie aan Giro555 is gebeurd. Ook is er een uitgebreid verslag van alle bestedingen te lezen op de website van Giro555.
€ 9,4 miljoen
werd opgehaald via Giro555
Nieuwe ramp voorkomen
Nu we weten hoe immens de gevolgen van een pandemie kunnen zijn, is het extra belangrijk dat we goed voorbereid zijn op een volgende ziekte-uitbraak. In het World Disasters Report en het Everyone Counts Report hebben we een analyse gemaakt van de lessen die tot nu toe zijn getrokken uit de coronapandemie. Zo zijn er drie zaken van belang bij de voorbereiding op een volgende pandemie:
- Om een volgende uitbraak te bestrijden, moet nu al worden gewerkt aan het opbouwen van vertrouwen.
- Om een pandemie beter te bestrijden, moeten we ongelijkheid tegengegaan.
- De meest effectieve manier om een uitbraak tegen te gaan, is op lokaal niveau.