Hulp aan vluchtelingen

Hulp aan vluchtelingen in Nederland

Iedereen in Nederland krijgt ondersteuning van onze Rode Kruis-vrijwilligers. Ook als je pas kort in Nederland bent. Juist dan heb je soms wat extra hulp nodig. Met drie projecten verlenen wij hulp aan vluchtelingen die nog jong zijn of medische begeleiding nodig hebben.

Jongeren buddy’s

Op kamers gaan is voor iedereen lastig. Maar als je geen ouders meer hebt en net nieuw bent in Nederland, is het wel heel ingewikkeld. Met het ‘Jongeren buddy’s-project’ ondersteunt het Rode Kruis alleenstaande minderjarige asielzoekers die op het punt staan zelfstandig te gaan wonen.

We koppelen deze asielzoekers aan Nederlandse jongeren die ze praktisch en sociaal ondersteunen. We organiseren ook workshops zelfredzaamheid, bijvoorbeeld over EHBO op maat of budgetteren.

Medische buddy’s

Ons zorgsyteem werkt anders dan het systeem in andere landen. Het Rode Kruis werkt samen met medische buddy’s om vluchtelingen hier een beetje wegwijs in te maken. Deze buddy’s leren de nieuwkomer hoe ons zorgsysteem werkt. Ook kunnen ze tijdelijk mee naar afspraken bij de huisarts of het consultatiebureau. Net zolang tot de vluchteling zichzelf kan redden.

Zorgcafé

Het zorgcafé is gericht op psychosociale ondersteuning. Rode Kruis- vrijwilligers bieden een luisterend oor aan vluchtelingen die hun verhaal kwijt willen. Ze signaleren het als de asielzoeker professionele (psychologische) hulp nodig heeft. Ze geven ook aan waar deze hulp te krijgen is. In het zorgcafé worden groepsgesprekken georganiseerd rond thema’s als rouwverwerking/trauma/omgaan met stress.

Meld je aan als vrijwilliger

Lijkt het je wat om vluchtelingen wegwijs te maken in ons Nederlandse zorgsysteem? Of wil je wel aan de slag als jongeren buddy?

4,6mln.