Word vrijwilliger Doneer

50 activiteiten die je kunt doen tijdens de lockdown

Geplaatst op 29 december 2021

Je hebt Netflix uitgespeeld, bent klaar met je workout-app en je hebt inmiddels elke boom in het lokale park een naam gegeven. Soms weet je tijdens een lockdown gewoon even niet meer wat je moet doen. Tijd voor nieuwe inspiratie: vijftig activiteiten die je kunt doen tijdens de lockdown!

1. Hou een winter-barbecue – Een barbecue doet het ook zonder zon, dus warm de glühwein op, scoor wat burgers, groenten of vleesvervangers en ga de tuin of het park in!
2. Maak je eigen meubel – Op YouTube leer je alles over het maken van je eigen tafel, stoel of kast. Heb je direct iets unieks in huis.
3. Leer een nieuwe taal – Als je nu begint, bestel je deze zomer je sangria in het Spaans.
4. Maak een nieuwe Spotifylijst voor je workouts – De sportschool is dicht, maar wellicht kunnen nieuwe beats jouw work-out nieuw leven in blazen.
5. Ga op horecatour – In veel steden hebben cafés en restaurants weer stalletjes ingericht waar je warme choco of glühwein kunt halen. Wandel ze langs met een vriend of vriendin!

Ga gezellig samen de deur uit en haal een drankje bij jouw favoriete horecagelegenheden.

6. Ga schaatsen – Sommige schaatsbanen zijn deze winter gewoon open! Check dus hoe het zit met de baan bij jou in de buurt en kijk ook alvast even welke coronamaatregelen daar gelden.
7. Kook een sterrenmaaltijd – Weet je nog, die kookboeken onderin de kast? Duik een dag de keuken in en zet een sterrenmaaltijd op tafel!
8. Organiseer een karaoke-avond – Zing je frustraties eruit met je huisgenoten of organiseer een online karaoke-avond met je vrienden.
9. Kweek je eigen groenten – Kweek buiten je eigen wintergroenten, of zaai binnen alvast wat groenten of kruiden in voor de zomer.
10. Verras een ander – Zit iemand in jouw omgeving er sipjes bij? Een klein gebaar kan veel betekenen! Verras hem of haar en zet een bloemetje of kleinigheidje voor de deur.

11. Doe een tweedaagse hike – Heb je de natuurgebieden in jouw omgeving wel een beetje gezien? Veel hotels zijn tijdens de lockdown open, dus kies een mooie tweedaagse wandeling uit en overnacht halverwege. Wist je bijvoorbeeld dat je in twee dagen over het strand van Scheveningen naar Zandvoort kunt lopen?
12. Leer een instrument bespelen – Hoogste tijd om je innerlijke Eric Clapton naar boven te halen! Je leert het via YouTube.
13. Help de natuur een handje – Bijvoorbeeld door een mooie wandeling te maken en ondertussen afval op te ruimen. Kijk eens op samenblokjeomdenken voor leuke activiteiten in de natuur.
14. Ontwerp je eigen spel – Uitgekeken op Monopoly en 30 Seconds? Bedenk je eigen spel en speel het (online)! Je kunt ook een variant maken op een bestaand spel, wie zijn bijvoorbeeld jouw good guys en bad guys bij Weerwolven?
15. Bak je eigen brood – Meel, water, gist en zout. Jij kan dit!

samen iets bakken rode kruis skipdecoronadip
Haal de chef in jezelf naar boven en bak een taart of brood. Natuurlijk ook leuk om met kinderen te doen.

16. Bewonder de lichtkunst in Amsterdam – Een festival mocht het niet worden, maar in december en januari is in Amsterdam wel allerlei lichtkunst te bewonderen. Je kunt er zelf langs lopen of varen.
17. Maak je eigen kleding – Je leert het allemaal op YouTube. Wist je dat je lang niet altijd een naaimachine nodig hebt? Zoek op ‘no sew’.
18. Doe een online pubquiz – Daag je vrienden uit en laat zien dat jullie de besten zijn!
19. Schrijf een verhaal – Creëer een hele nieuwe wereld op papier, wellicht ben jij wel de nieuwe Tolkien!
20. Doe iets voor het goede doel – Laat je bijvoorbeeld sponsoren voor je goede voornemens en haal geld op voor het Rode Kruis.

Ga op roadtrip lockdownactiviteiten rode kruis
Ga samen op roadtrip en ontdek nieuwe plekken.

21. Ga op roadtrip – Zoek een plaats of natuurgebied uit waar je nog nooit bent geweest en ga er een dag op uit met de auto!
22. Verander iets aan je interieur – Bestel bijvoorbeeld een pot verf en begin het nieuwe jaar fris met een vrolijke kleur op de muur.
23. Begin een leesclub – Als je het achteraf over een boek kunt hebben, wordt lezen extra leuk!
24. Bak een spectaculaire taart – Ga los met cake, room en fondant en maak een eetbaar kunstwerk!
25. Leer een nieuwe dansstijl – Ben jij de koning van de dansvloer als we uit de lockdown komen? Online kun je allerlei dansstijlen leren: van klassiek tot salsa en van hiphop tot buikdansen.

26. Doe een escapetour – Tijdens een escapetour doe je allerlei opdrachten en puzzels om een mysterie op te lossen. Zo leer je een stad op een andere manier kennen!
27. Hou een eigen fotoshoot – Ga samen aan de slag en zoek of creëer de mooiste achtergrond voor jullie eigen shoot.
28. Bouw een kunstwerk met Lego – Inmiddels zijn we er wel achter: Lego is leuk voor kinderen én volwassenen.
29. Stuur zomaar een kaartje – Een makkelijke manier om een glimlach op iemands gezicht te toveren!
30. Hou een proeverij – Maak de recensent in je los en organiseer een proeverij met jouw favoriete drankje. Wijn, (alcoholvrij) bier, tonic: alles kan!

Leer schilderen Rode Kruis skipdecoronadip lockdownactiviteiten
Volg online tutorials en leer schilderen.

31. Leer schilderen met Bob Ross – Maak de kunstenaar in je los en ga aan de slag met canvas en kwasten. Leuk in je eentje, maar ook met een groep. De Bob Ross-tutorials vind je op YouTube.
32. Ga geocachen – Nieuwe plekken ontdekken en ondertussen een schat zoeken? Niet verkeerd voor je zondagmiddag!
33. Hou een cocktailavond – Ga aan de slag met likeur, fruit en ijs en maak de mooiste cocktails! Dat kan natuurlijk ook zonder alcohol.
34. Organiseer een spelletjesavond – Bijvoorbeeld thuis met een klein gezelschap, of organiseer een toernooi met online spellen!
35. Probeer een luisterboek – Geen zin om een boek te lezen? Maar hou je wel van mooie verhalen of vind je het leuk om iets te leren? Probeer eens een luisterboek. Tijdens het luisteren kun je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken.

36. Organiseer een speurtocht – Leuk met kinderen, maar ook volwassenen kun je op een tour door de stad sturen.
37. Ga op fototour – Duik je favoriete stad of natuurgebied in en daag jezelf uit om het allermooiste uit jouw camera te toveren.
38. Doe een online escaperoom – Jep, ook dat kan online! Daag je vrienden uit om samen met jou het mysterie op te lossen.
39. Maak een puzzel – Vier hoekjes, vijfduizend stukjes? Zet een podcastje op en leef je uit!
40. Hou een grote opruiming – Laat de Marie Kondo in je los en pak je huis eens écht grondig aan. Zo’n opgeruimd huis geeft meteen een hoop rust.

buiten fotograferen rode kruis lockdownactiviteiten
Ga de natuur in en tover de aller mooiste plaatjes uit jouw camera!

41. Volg een cursus – Zo’n lockdown is een mooi moment om iets nieuws te leren. Photoshoppen, beleggen, filosofie, of eh… wat dacht je van EHBO?
42. Word hondenoppas – Je laat dan een of meerdere dagen een oppashondje uit. Je krijgt een kleine vergoeding, bent er meteen even uit en van dieren word je vrolijk!
43. Ontwerp je eigen T-shirt – Maak op je laptop je eigen ontwerp en laat het afdrukken op een T-shirt.
44. Leer fermenteren – Bacteriën, schimmels of gist gebruiken om eten te maken: dat is best een uitdaging! Duik in de online tutorials en leer bijvoorbeeld hoe je je eigen kimchi, kombucha of zuurdesembrood maakt.
45. Neem een duik – Whut? Ook in de winter kun je zwemmen, sommige mensen zweren zelfs bij zo’n frisse duik! Lees wel eerst hoe je dat veilig doet en zorg dat je niet onderkoeld raakt.

46. Dans erop los met een silent disco – Toe aan een dansje? Huur, leen of koop een silent-discoset en ga los in je eigen woonkamer!
47. Ga dieren spotten – Maak de Freek Vonk in je los en trek de natuur in om vogels en dieren te spotten! Liever binnen blijven? Sommige natuurorganisaties hebben webcams waarmee je dieren kunt observeren, zoals Het Nationale Park de Hoge Veluwe.
48. Leer beeldhouwen – Maak jij deze winter iets moois voor in de tuin? Er zijn zijn allerlei beeldhouwtutorials en -spullen beschikbaar voor beginners!
49. Maak je eigen sieraden – Ga aan de slag met koordjes en kralen en maak je eigen ketting, armband of oorbellen.
50. Ga vrijwilligerswerk doen – Bijvoorbeeld bij het Rode Kruis. Wij weten nog wel wat mensen in nood die jouw hulp goed kunnen gebruiken!

Rode-Kruis-vrijwilliger-helpt-met-boodschappen-doen-1030x503
Met vrijwilligerswerk kom jij de lockdown door en help je een ander. Win-win!

Kom de coronadip door met het Rode Kruis

In coronatijd zitten we allemaal weleens in een dip. Daarom geven de psychologen van het Rode Kruis tips en tricks om de lockdown door te komen. Volg ons op Instagram en lees meer tips op onze website.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer