Word vrijwilliger Doneer

Bosbranden razen door Zuid-Europa en we helpen waar we kunnen

Geplaatst op 11 augustus 2021

Een nachtmerrie voor Zuid-Europa: enorme bosbranden razen door het Middellandse Zeegebied en veel mensen moeten halsoverkop alles achterlaten. Rode Kruis-hulpverleners in onder andere Turkije, Italië, Spanje, Griekenland en Rusland doen alles om slachtoffers van de branden te helpen.

Hoge temperaturen, droogte en harde wind. Het zijn de ideale omstandigheden voor een natuurbrand en dit zorgt momenteel voor een hoop ellende in het zuiden van Europa. Duizenden mensen hebben vanwege het vuur hun huis moeten verlaten. Dieren komen om, natuurgebieden worden verwoest en huizen gaan in vlammen op.

Overal de handen uit de mouwen

Overal zijn hulpverleners van het Rode Kruis op de been om slachtoffers van de branden te helpen. Zo staan in Turkije dagelijks zo’n 11.000 hulpverleners klaar om in actie te komen. Ze vangen de bevolking op, zorgen voor voedsel en water en geven mentale ondersteuning aan mensen die door de natuurbranden alles verloren hebben. Ze hielpen al 560.966 mensen.

In Griekenland helpen we bijvoorbeeld bij het evacueren van mensen en we staan de brandweer bij. In Italië hielpen we inwoners van Sardinië om hun huis te ontvluchten en we delen water en voedsel uit. In Spanje kwamen vrijwilligers in actie bij een brand in de buurt van Madrid. Verder zorgen hulpverleners in Rusland voor voedsel, water, onderdak en hygiënekits voor de slachtoffers van de branden daar.

Ellende nog niet voorbij

In Turkije lijken de meeste branden inmiddels onder controle, maar in andere Europese landen is de ellende nog niet voorbij. Ook ten zuiden van de Middellandse Zee, in Algerije, zorgen natuurbranden voor veel leed.

Het Internationale Rode Kruis maakt zich bovendien zorgen dat we ook op de langere termijn vaker met bosbranden te maken zullen krijgen rond de Middellandse Zee. Door klimaatverandering wordt het weer extremer en is er een groter risico op natuurbranden.


Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?