Je hebt het vast wel gehoord of gelezen: de Europese Unie heeft een migratiedeal gesloten met Tunesië. Een goed moment om stil te staan bij onze wens voor alle migranten.
Om te beginnen, is het goed om je te realiseren dat veruit de meeste mensen op de vlucht dicht bij huis blijven. Zo’n 72% van alle vluchtelingen wordt in een buurland opgevangen. Maar er zijn ook mensen die noodgedwongen de levensgevaarlijke overtocht naar Europa maken, over land of over zee. En eenmaal daar aangekomen, staat hen vaak nieuwe ellende te wachten. Denk aan overvolle opvangkampen en hele koude winters.
Toegang tot hulp
Alle mensen op de vlucht moeten toegang hebben tot hulp. Dat is hun recht. Het Rode Kruis biedt overal ter wereld humanitaire hulp langs de migratieroutes. Ook op de Middellandse Zee doen we dat, met ons reddingsschip de Ocean Viking. Maar onze hulp wordt soms bemoeilijkt en dat zou dus niet mogen. Zo werden reddingswerkers aan boord van de Ocean Viking onlangs nog beschoten.
Veilig vluchten
Mensen op de vlucht hebben ook het recht om bescherming te vragen in een ander land. Daarom pleiten wij voor meer veilige en legale vluchtroutes. Nu zijn de migratieroutes vaak levensgevaarlijk. Terwijl: vluchten voor je leven zou toch nooit je dood mogen zijn?!
Tekst gaat door onder video
Menswaardige opvang
Ten slotte verdienen vluchtelingen een menswaardige opvang. Deze opvang moet in ieder geval duren zo lang als de behandeling van hun asielprocedure loopt. Ook dat is hun letterlijke recht. Eten, drinken en een dak boven het hoofd zouden vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is dat op heel veel plekken nog niet het geval. Denk bijvoorbeeld aan alle schrijnende verhalen uit Tunesië, over migranten die worden gemarteld en gevangen worden gezet. Dit baart ons grote zorgen.
Medemenselijkheid
Al met al moet medemenselijkheid wat ons betreft het uitgangspunt zijn voor het migratiebeleid. Want iedere vluchteling is een mens: een vader, moeder, dochter, zoon of goede vriend. Zo moeten ze dus ook behandeld worden.