Word vrijwilliger Doneer

Een jaar na orkaan Dorian: duizenden mensen geholpen

Geplaatst op 03 september 2020

Het is een jaar geleden dat orkaan Dorian een spoor van vernieling achterliet op de Bahama’s. Sindsdien heeft het Rode Kruis duizenden mensen geholpen om bijvoorbeeld hun huis te herstellen of met financiële steun. Door het coronavirus is het voor Rode Kruis-vrijwilligers lastiger is om toegang te krijgen tot de mensen op de getroffen eilanden. Toch gaat de hulpverlening nog altijd door.

Ze zijn wel wat gewend, de bewoners van de Bahama’s. Jaarlijks trekken vele tropische depressies door het gebied. Maar het natuurgeweld dat op 1 september 2019 de eilandengroep aandeed, ging alle andere stormen te buiten.

Dorian was een orkaan van de zwaarste categorie. Windstoten tot wel 350 kilometer per uur raasden over de archipel. Tegelijkertijd sloegen metershoge vloedgolven over de eilanden en kwam regen met bakken uit de hemel. De storm bleef ruim twee dagen boven de eilandengroep hangen. Daarna vervolgde Dorian zijn weg naar de oostkust van de Verenigde Staten en Canada.

De verwoesting die Dorian achterliet op de Bahama’s was ongekend. Met name de Abaco-eilanden en Grand Bahama werden zwaar getroffen.

Herstel nog altijd gaande

Direct na de ramp boden vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis steun op de Bahama’s, bijvoorbeeld door hun werk in opvangcentra. Ook werd meer dan € 9 miljoen aan financiële steun geboden voor meer dan 3.000 families.

Inmiddels is de ramp een jaar geleden en is het herstel nog altijd gaande. Ariel Kestens werkt voor het Internationale Rode Kruis (IFRC) en is het hoofd van de Rode Kruis-afdelingen op de Engels- en Nederlandstalige Cariben. Hij legt uit dat het heropbouwen niet zomaar gebeurd is: “Er is nog een lange weg te gaan, wat betreft het herstel. Maar het Rode Kruis doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen die slachtoffer zijn geworden van orkaan Dorian te helpen. De toewijding van de medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis op de Bahama’s is zo belangrijk. Zij blijven anderen steunen in deze moeilijke tijden.”

COVID-19 heeft directe impact op de kwetsbare families die nog aan het herstellen zijn van orkaan Dorian. Het Rode Kruis biedt daarom ook hulp aan mensen die zijn geraakt door het coronavirus. Samen met partners helpen we bijvoorbeeld bij het repareren van huizen, maar we bieden ook psychosociale hulp, hulp bij het betalen van huur en beurzen voor kleine bedrijven.

Daarnaast zijn families geholpen om zich voor te bereiden op het huidige orkaanseizoen. Hierdoor kunnen toekomstige stormen minder schade aanrichten. Inmiddels zijn al meer dan veertien stormen over de Cariben geraasd.

Rundell Fowler woont op Grand Bahama. Het dak van haar huis werd tijdens orkaan Dorian verwoest. Door het reparatieprogramma voor huizen van het Rode Kruis ontving zij financiële hulp, waardoor ze de reparatie van het dak kon betalen en haar huis verder kon verstevigen voor volgende stormen. “Het heeft me erg geholpen. We zitten nu weer in het orkaanseizoen en ik ben erg dankbaar dat mijn huis verstevigd is.”

Meer over hulp bij natuurrampen

De afgelopen tien jaar werden 2 miljard mensen getroffen door een natuurramp. Het Rode Kruis helpt mensen om zich voor te bereiden op natuurrampen. Want door maatregelen te nemen voordat de ramp plaatsvindt, kunnen we levens redden en schade en leed voorkomen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer