Word vrijwilliger Doneer

Een nieuwe coronagolf overspoelt Afghanistan en we helpen waar we kunnen

Geplaatst op 23 februari 2022

Corona is niet overal ter wereld naar de achtergrond verdwenen. Uitgerekend Afghanistan kampt met een flinke nieuwe besmettingsgolf. Wie ernstig ziek wordt, heeft een probleem: veel ziekenhuizen in het land zijn gesloten. Het Rode Kruis breidt de medische hulp in het land uit.

Hoeveel nieuwe coronapatiënten er zijn, weet niemand. In Afghanistan zijn niet genoeg testen beschikbaar en daardoor is het lastig om de situatie te overzien. De testen die wél worden afgenomen, voorspellen niet veel goeds: bijna de helft is positief, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit wijst op een flinke piek in het aantal besmettingen.

Ondertussen is het gezondheidssysteem in Afghanistan ingestort. Veel ziekenhuizen zijn dicht en tientallen coronaklinieken hebben moeten sluiten omdat er niet genoeg medicijnen en medische benodigdheden waren. Ook is er geen geld om zorgmedewerkers te betalen.

Mazelen

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kampt Afghanistan ook nog met een uitbraak van de mazelen. Afgelopen maand zijn duizenden mensen besmet geraakt en tientallen van hen zijn overleden.

Die mazelenuitbraak komt bovenop de ergste voedselcrisis in decennia. Er is een groot tekort aan eten in Afghanistan, onder andere doordat oogsten zijn mislukt door droogte. Daardoor zijn veel kinderen ondervoed en dit maakt hen nog kwetsbaarder voor ziektes als mazelen.

Internationale hulp

Ondertussen krijgt Afghanistan minder buitenlandse hulp om het gezondheidssysteem draaiende te houden. Dit komt door internationale sancties. Hierdoor zijn honderden miljoenen dollars aan buitenlandse hulpgelden niet meer beschikbaar.

Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt in heel Afghanistan, roept het Rode Kruis de internationale gemeenschap op te zorgen dat er weer geld beschikbaar komt voor cruciale gezondheidszorg, testen en andere essentiële hulpverlening. Daarnaast is het van levensbelang dat er meer coronaklinieken komen in het land. Dit verlicht de druk op de weinige ziekenhuizen die nog wel open zijn.

We breiden onze hulp uit

Het Rode Kruis biedt medische hulp in heel Afghanistan en die hulp breiden we nu verder uit. Dit doen we bijvoorbeeld in het coronaziekenhuis in Kabul en in klinieken door het hele land. Daarnaast helpen we bij vaccineren en geven we voorlichting om de verspreiding van corona tegen te gaan.

Ook helpen?

Het Rode Kruis laat de Afghanen niet in de steek. Naast medische hulp bieden we bijvoorbeeld ook voedselhulp in het land. Ook iets doen voor de mensen in Afghanistan? Doneer op Giro 6868 (IBAN NL83 INGB 0000 0068 68) onder vermelding van ‘Afghanistan’ of gebruik de knop hieronder.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?