Word vrijwilliger Doneer

En de oplossing tegen natuurgeweld is…: de natuur!

Geplaatst op 02 juni 2022

We kunnen mensen beschermen tegen natuurgeweld door beter om te gaan met de natuur. Dat staat in een nieuw rapport (pdf) van het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds. Met natuurlijke oplossingen kunnen we de intensiteit van klimaat- en weergerelateerd natuurgeweld met maar liefst 26 procent verminderen. Klinkt leuk, maar hoe werken die natuurlijke oplossingen (nature-based solutions) dan precies?

Herbeplanting van berghellingen in Haïti helpt overstromingen tegen te gaan
Herbeplanting van berghellingen in Haïti helpt overstromingen tegen te gaan

Een berghelling in de buurt van La Vallée-de-Jacmel, Haïti. Dat is de bestemming van deze kruiwagen vol jonge boompjes. Zodra ze zijn geplant, beginnen ze te groeien en breiden ze hun wortelstelsel uit. Die wortels houden de bodem vast en voorkomen daardoor erosie en overstromingen. Ook zorgen de boompjes ervoor dat regenwater beter de bodem in sijpelt, wat handig is voor tijden van droogte. Bovendien groeien na verloop van tijd cashewnoten, mango’s en andere vruchten aan de bomen. Om zelf op te eten, of voor de verkoop. Een hele rits aan voordelen dus, waarbij de natuur verreweg het grootste deel van het werk doet. Dát is een nature-based solution.

Bomen: de oplossing voor bijna alles

Bomen planten is misschien wel het bekendste voorbeeld van werken met de natuur. In steden, op landbouwgrond, in ontboste gebieden: bomen hebben veel voordelen en het is momenteel dan ook heel populair om ze te planten. Ook bij Rode Kruis-projecten worden bomen steeds vaker ingezet. In Haïti, maar bijvoorbeeld ook in de Filipijnen, waar mangrovebossen worden aangelegd om de impact van golven en harde wind te verminderen. Dat laat de video hieronder goed zien.

Al dat geplant is overigens niet zonder risico’s. Experts wijzen erop dat je wel de juiste boom op de juiste plek moet planten. En in sommige gevallen kun je beter de natuur zelf zijn gang laten gaan.

Ook bestaande natuur beschermen

Bij natuurlijke oplossingen gaat het lang niet altijd om het aanleggen van nieuwe natuur. Het beschermen en duurzaam beheren van bestaande natuurgebieden is minstens zo belangrijk.

Dat geldt niet alleen voor bossen. Zo spelen waterrijke gebieden (wetlands) langs de kust en bij rivieren een grote rol bij het opvangen van overstromingswater. Graslanden kunnen zo worden beheerd dat natuurbranden minder groot kunnen worden.

Daarnaast kunnen in de landbouw op de natuur gebaseerde methoden worden gebruikt zoals bodembedekking, roterende begrazing en een mix van gewassen.

Als natuurgebieden op een duurzame manier worden beheerd, dan leveren ze veel op voor de mensen die erbij in de buurt wonen. Denk aan hout, vruchten, medicinale planten en vezels, maar ook ‘diensten’ zoals het filteren van water, het opslaan van CO2 en het schoonhouden van de lucht. Bovendien vormen ze een beschermende barrière tegen stormen, overstromingen en ander natuurgeweld.

Financiële voordelen

Die natuurlijke oplossingen zijn bovendien voordelig. Volgens een schatting van het Rode Kruis en WNF kunnen ze ontwikkelingslanden in 2030 zo’n 104 miljard dollar aan kosten door klimaatverandering schelen.

Meer dan genoeg reden dus om de natuur een grotere rol te geven in onze projecten om de impact van natuurgeweld te verminderen. Daarom zijn we dan ook een unieke samenwerking met WNF aangegaan, zodat we samen mens én natuur beter kunnen beschermen.

Het Rode Kruis helpt, voor én na de ramp

Als ergens een orkaan of overstroming is, dan staat het Rode Kruis natuurlijk klaar om te helpen met voedsel, water, onderdak en medische hulp. Maar nóg liever zorgen we dat het natuurgeweld minder schade aanricht. Daarom helpen we mensen om zich voor te bereiden op extreem weer, zodat dit minder impact heeft.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?