Word vrijwilliger Doneer

Fotoreportage van de unieke hulpverleningsactie na Cycloon Harold

Geplaatst op 29 juni 2020

Foto’s via: Rode Kruis van Fiji
Van 3-7 april 2020 raasde de tropische cycloon Harold over de Stille Oceaan – beginnend op de Salomonseilanden. De cycloon werd een categorie 5 met windsnelheden van ongeveer 230 kilometer per uur en veroorzaakte zware regelval en stormvloeden. Rode Kruis teams in Vanuatu, Fiji en Tonga kwamen direct in actie om gemeenschappen te helpen zich voor te bereiden en om mensen te evacueren. Ook hielp het Rode Kruis met het uitdelen van basislevensbehoeften aan de zwaarst getroffen personen.

Cycloon Harold trof Fiji als een storm van categorie 4, waarbij in sommige gebieden huizen werden verwoest en beschadigd. Rode Kruis-vrijwilliger Alumeci Doughty uit Ba, maakte deel uit van een van de teams die families hielpen bij het evacueren van hun huizen in Nasolo, Ba, Turaga ni Koro en Mosese Volavola.

Toen de storm voorbij was en de omvang van de schade in Fiji en Vanuatu duidelijk begon te worden, begonnen medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis de schade te beoordelen om erachter te komen wat de mensen het meest nodig hadden. Rode Kruis-vrijwilligster Bibiana Koroi hielp in Ba de schade in kaart te brengen.

In mei en juni deelden Rode Kruis-vrijwilligers hulpgoederen uit aan afgelegen gemeenschappen in Fiji en Vanuatu. Slachtoffers van de cycloon waren hun huizen en bezittingen kwijtgeraakt en gewassen waren verwoest. Amenio Nabureitau, een Rode Kruis-vrijwilliger uit Sigatoka, maakte deel uit van een team dat hulpgoederen uitdeelde aan getroffen families in Ekubu en Bouwaqa Village op Vatulele Island.

Rode Kruis-teams reisden in Vanuatu af naar de meest getroffen gemeenschappen met meer dan 30.000 hulpgoederen. In Pinksteren was ongeveer 95 procent van de huizen beschadigd of volledig verwoest. In Banban deelden vrijwilligers onder andere hygiënekits, dekzeilen en drinkwater uit.

Terwijl de hulpverlening plaatsvond, was het enorm belangrijk dat de vrijwilligers en hulptroepen zich hielden aan de beschermings- en hygiënemaatregelen omtrent COVID-19. Naast dat zij deze maatregelen zelf in acht namen, promootten ze het ook actief in de lokale gemeenschappen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Toen een team van het Rode Kruis in Penama het dorp Lebutsudem bezocht, ontmoetten ze Patricia Talsis, die een gezinspakket ontving. Zij vertelt: “Ik ben alles in mijn huis kwijtgeraakt. Al mijn bezittingen werden weggeblazen door de cycloon. Ik was ’s ochtends in tranen toen ik mijn huis verwoest zag. Geen dak… niets meer… al mijn keukengerei dat ik net in Santo gekocht had… verdwenen!”

Ze is erg dankbaar voor het ontvangen van de hulpgoederen. “Het geeft me hoop dat het Rode Kruis hier is, aangezien we ons afvroegen hoe we ons normale leven weer zouden opbouwen. Het is moeilijk. Zoveel herinneringen aan de tropische cycloon Harold. Nogmaals bedankt.”

De ervaring leert dat het herstel van een dergelijke gebeurtenis een lang proces is. Het Rode Kruis zal dus ook op de lange termijn hulpverlening blijven bieden aan de getroffen gemeenschappen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer