Word vrijwilliger Doneer

Goed nieuws: 4 kleine lichtpuntjes uit rotjaar 2022

Geplaatst op 07 december 2022

Dit jaar werden veel mensen slachtoffer van rampen en conflicten. Veel dus om ons zorgen over te maken. Gelukkig is het ook gelukt om mensen te helpen. In 192 landen wereldwijd voerde het Rode Kruis duizenden hulpprojecten uit. Vier momenten in 2022 waarin we enorm blij waren dat we iets voor mensen konden betekenen. 

1. 83 vermiste kinderen in Congo zijn weer terug bij hun families 

Stel je voor dat je jarenlang je familie kwijt bent. Het overkwam kinderen in de Democratische Republiek Congo (DRC), waar al een lange tijd een gewapend conflict plaatsvindt. Hierdoor zijn veel kinderen vermist geraakt. Een verschrikkelijke situatie, vinden wij. Dus begonnen we een zoektocht naar deze grote groep vermiste kinderen. We waren hier ruim twee jaar mee bezig. De zoektocht duurde zo lang omdat er soms maar weinig informatie bekend was, of doordat het in bepaalde gebieden erg onveilig was.  

Gelukkig konden we in juli dit jaar 83 vermiste kinderen herenigen met hun families. Binnen twee dagen maakte het vliegtuig van het Internationale Rode Kruis elf vluchten om de kinderen door het hele land naar hun families terug te brengen. In de stad Manono vond de grootste reünie plaats: 53 gezinnen werden hier dolblij om hun kinderen terug te zien. 

Wereldwijd helpt het Rode Kruis mensen bij de zoektocht naar vermiste familieleden. Tussen 2017 en 2021 hebben we meer dan 2.500 kinderen uit de DRC herenigd met hun families. Voor al deze families is het een enorme opluchting om hun kinderen terug te hebben na een wanhopige tijd van afwachten en hopen.

Rode Kruis Restoring Family Links
Moeder en dochter omhelzen elkaar nadat ze eindelijk herenigd zijn.

2. 11.7 miljoen slachtoffers van het conflict in Oekraïne kregen water, voedsel en medicijnen 

Het is inmiddels alweer negen maanden geleden dat het geweld in Oekraïne escaleerde. De gevolgen van het conflict zijn enorm: miljoenen mensen werden gedwongen om te vluchten en alles achter te laten. Velen raakten gewond of werden gedood in het conflict, onder wie veel vrouwen, kinderen en ouderen.  

Het Rode Kruis en andere hulporganisaties kwamen meteen in actie. Nederlanders steunden massaal onze hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne. En daar zijn we dankbaar voor, want dankzij die donaties op Giro555 en Giro 5125 hebben we de afgelopen maanden miljoenen slachtoffers van het conflict in Oekraïne helpen. Met zo’n 100.000 vrijwilligers lukte het tot nu toe om zo’n 11.7 miljoen mensen te voorzien in hun basisbehoeften, zoals met water, voedsel, medicijnen en dekens. 

Nu het alsmaar kouder wordt, wordt de situatie alleen maar schrijnender. Veel mensen wonen in beschadigde huizen of gebouwen die geen bescherming bieden tegen de extreme kou. Tijdens het conflict zijn er bovendien veel elektriciteitscentrales en watervoorzieningen geraakt. Hierdoor zitten duizenden mensen zonder stroom, water en verwarming. 

Het Rode Kruis staat klaar om de komende wintermaanden ervoor te zorgen dat gezinnen veilig en warm zijn. Waar er daken, muren en ramen kapot zijn vanwege aanvallen, helpen Rode Kruis-medewerkers huizen herstellen. Zo blijft de ergste kou deze winter buiten de deur. Ook delen we onder andere dekens, slaapzakken, generatoren en kachels uit. Op die manier kan het leven, hoe moeilijk ook, op bepaalde plekken toch een beetje doorgaan. 

Rode Kruis hulp
Vrijwilligers van het Rode Kruis delen kleding en voedselpakketten uit in Uzhhorod, West-Oekraïne

3. Vrouwen en meisjes kunnen steeds vaker veilig naar de wc 

Bang zijn om naar het toilet te gaan. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar veel vrouwen over de hele wereld ervaren dit iedere dag. Vooral in vluchtelingenkampen is veilig en hygiënisch naar de wc gaan een hele uitdaging. De wc’s staan dan bijvoorbeeld in een donker hoekje van een vluchtelingenkamp, kunnen niet op slot of zijn erg vies. Dit alles zorgt ervoor dat veel vrouwen en meisjes hun behoefte alsnog ergens anders doen, op een onveilige of onhygiënische manier. 

Veilig naar de wc kunnen is van levensbelang. Slechte toiletvoorzieningen zorgen namelijk voor een snelle verspreiding van ziektes als tyfus en diarree, die vooral voor kinderen heel gevaarlijk zijn. Ook kunnen ziektes als cholera uitbreken. 

Daarom vroegen wij op de plekken waar wij werken aan vrouwen en kinderen hoe het beter kan.  Zo regelden we meer licht en een betere afscherming. En we zorgden voor goede voorlichting: we legden bijvoorbeeld uit hoe mensen hun eigen veilige toilet kunnen bouwen met lokale materialen, en stelden bouwmateriaal beschikbaar. O, enne: we vervingen wanden van riet voor ijzeren platen, om te voorkomen dat de muren werden opgegeten door geiten. We zijn blij met het resultaat van onze acties: steeds meer vrouwen en meisjes kunnen nu veilig naar de wc!  

Rode Kruis meisjes
Met een nieuwe toilet kunnen deze meisjes in Gorgotou (Liberia) weer veilig naar de wc.

4. 20.000 mensen in Nederland kregen boodschappen en ontbijtpakketten 

Op steeds meer plekken in Nederland hebben mensen niet genoeg geld over om eten te kopen. Dit is geen goed nieuws natuurlijk. Maar wat wel fijn is, is dat we dit jaar 20.000 mensen in Nederland voedselhulp konden geven. Niet eenmalig: in de meeste gevallen steunen we hen een langere tijd.

Door de inflatie en het conflict in Oekraïne is het leven veel duurder geworden. Het kost nu steeds meer geld om boodschappen te doen en je huis warm te houden. Veel huishoudens in Nederland komen hierdoor in de knel. We schatten dat zo’n 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood zitten, en we verwachten dat dit aantal alleen maar toeneemt. Daarom verlenen we op steeds meer plekken in Nederland voedselhulp. Dankzij jullie steun konden we tot nu toe dus zo’n 20 000 mensen helpen. Dit doen we in de vorm van ontbijtpakketten en boodschappenkaarten.  

Rode Kruis voedselhulp
Buurthuizen en andere partnerorganisaties in Nederland zien de rijen voor voedselhulp elke week steeds langer worden

Help mensen in nood

Niet alleen in Nederland nemen de noden toe. Wereldwijd blijft het aantal humanitaire crises groeien. Er is veel geld nodig om alle mensen in Nederland en daarbuiten te helpen. Wil je het Rode Kruis helpen om hulp te kunnen blijven bieden aan iedereen? Een steentje bijdragen kan via de rode button hieronder.

Meest recente berichten