Huizen staan onder water, de stroom valt uit en wegen veranderen in rivieren. De afgelopen dagen hebben hevige stortbuien geleid tot massale overstromingen in meerdere landen in Centraal-Europa. Van Oostenrijk en Tsjechië tot Moldavië, Polen en Roemenië: overal hebben mensen te maken met de gevolgen. Duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis werken de klok rond om mensen in veiligheid te brengen en te voorzien van voedsel en andere hulp. Gaan we dit soort noodsituaties door overstromingen de komende jaren vaker meemaken?
De huidige situatie
Storm Boris raast door Europa en richt een spoor van verwoesting aan. Eén van de zwaarst getroffen gebieden is de deelstaat Neder-Oostenrijk. Zo’n 1.750 mensen moesten hun huis verlaten. Meer dan 2.500 hulpverleners van het Oostenrijkse Rode Kruis helpen bij de evacuaties.
In het oosten van Roemenië zijn er zes mensen omgekomen door de hevige overstromingen. Meer dan 5.000 huizen staan onder water, en honderden mensen zijn gevlucht naar een veilige plek. Het Roemeense Rode Kruis heeft inmiddels 20 ton aan voedsel en drinkwater uitgedeeld en bereidt zich voor op nog meer wateroverlast.
Is dit het nieuwe normaal?
Afgelopen zomer waren er wereldwijd verwoestende overstromingen, en nu blijkt ook Europa niet gespaard. “Door klimaatverandering zal extreem weer steeds vaker voorkomen, juist ook in Europa”, stelt Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Overstromingen zullen niet alleen vaker voor komen, ze zullen ook heftiger worden. Waar ze voorheen uitzonderlijk waren, lijken ze nu steeds meer onderdeel van het dagelijks leven te worden.
Met de overstromingen in Limburg in 2021 nog vers in het geheugen, vraag je je misschien af: zijn we in Europa en Nederland goed genoeg voorbereid op overstromingen? Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 7 op de 10 Nederlanders nauwelijks voorbereid is op een overstroming. De helft van de Nederlanders maakt zich überhaupt geen zorgen.
Geen ver-van-je-bed-show
Als je zelf nog nooit een overstroming van dichtbij hebt meegemaakt, lijkt het misschien een ver-van-je-bed-show. Maar niets is minder waar, want het kan iedereen overkomen. Een vakantie in Centraal-Europa kan zomaar in het water vallen. En wist je dat de helft van de Nederlanders in een gebied woont dat kan overstromen?
Weet jij wat je moet doen als je in binnen- of buitenland met een overstroming te maken krijgt? Wees goed voorbereid op een overstroming. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
Zo helpt het Rode Kruis
Meer en hevigere overstromingen is slechts één voorbeeld van de gevolgen van klimaatverandering. Naast zware regenval zorgt het veranderende klimaat ook voor hevigere stormen, orkanen, droogte en hittegolven. Dit zijn geen problemen die pas in 2050 of 2100 spelen, ze gebeuren nú al. Het Rode Kruis komt wereldwijd in actie om slachtoffers van natuurrampen te helpen. Maar het liefst zorgen we natuurlijk dat er helemaal geen slachtoffers zijn. Door ons beter voor te bereiden op extreem weer, kunnen we zorgen dat er minder mensen in gevaar komen.