Word vrijwilliger Doneer

Help de slachtoffers van natuurrampen (ook als ze niet in het nieuws komen)

Geplaatst op 07 december 2021

In het afgelopen jaar vonden meer dan 300 natuurrampen plaats. Veel van die rampen kwamen niet of nauwelijks in het nieuws, maar ook slachtoffers van die ‘onzichtbare’ rampen hebben hulp nodig. Het Rode Kruis helpt wereldwijd met onder andere voedsel, water en onderdak. Help je ons om de slachtoffers van natuurgeweld te helpen? Doneer op giro 6868.

Dit jaar hebben veel rampen plaatsgevonden die de meeste Nederlanders zijn ontgaan. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Zo heeft 82% van de Nederlanders geen idee dat Zuid-Soedan dit jaar werd getroffen door enorme overstromingen en ruim driekwart weet niets van de droogte en overstromingen in Kenia.

Enkele andere natuurrampen kregen wel veel aandacht. Zo weet 91% van de ondervraagden over de vulkaanuitbarsting op La Palma en ook de overstromingen in Limburg, België en Duitsland zijn weinig mensen ontgaan.

Het nieuws niet gehaald

Veel natuurrampen blijven dus onzichtbaar voor Nederland, terwijl het aantal slachtoffers gigantisch is. Zo werden in de eerste 9 maanden van dit jaar maar liefst 38 miljoen mensen getroffen door droogte en 14 miljoen mensen door overstromingen.

“Op dit moment zien we dat berichten over de coronapandemie het nieuws domineren. Dat is ook logisch en belangrijk. Tegelijkertijd vinden er ook andere rampen plaats in de wereld, die vele mensen treffen, maar minder aandacht krijgen. We begrijpen dat niet alle natuurrampen het nieuws halen, maar het is wel hard nodig om de getroffenen te helpen”, vertelt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Giften nodig om te kunnen blijven helpen

Ook bij ‘onzichtbare’ rampen is het Rode Kruis er om de slachtoffers te helpen. Onze hulpverleners staan in de hele wereld klaar om te zorgen voor voedsel, water, onderdak en medische hulp.

Om ook in de toekomst te kunnen blijven helpen na natuurrampen, is steun hard nodig. “Het Rode Kruis is afhankelijk van giften voor de hulpverlening en daarom vragen we daar nu extra aandacht voor. Onze ervaring is dat mensen eerder geneigd zijn om te doneren voor rampen die veel in het nieuws zijn geweest. Laten we toch ook klaarstaan voor mensen die getroffen zijn door minder zichtbare rampen, want ook zij verdienen het om hulp te krijgen om te overleven,” aldus Van Schaik.

Help je ook mee?

Of ze nu het nieuws halen of niet: het Rode Kruis staat klaar voor slachtoffers van natuurrampen. Help je ons om ook in de toekomst te blijven zorgen voor voedsel, water, onderdak en medicijnen? Doneer op giro 6868 (IBAN: NL83 INGB 0000 0068 68).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?