Word vrijwilliger Doneer

10 rampen in 2021 waar je nog nooit van hebt gehoord

Geplaatst op 06 december 2021

De bestorming van het Capitool, nationale verkiezingen, de overstromingen in Limburg en natuurlijk corona, corona, corona. 2021 was een veelbewogen jaar en kranten stonden bol van het nieuws. Maar wist je dat er in 2021 ook nog meer dan driehonderd natuurrampen waren? En dat die miljoenen mensen hebben getroffen? Van deze tien rampen heb je bijvoorbeeld vast nog nooit gehoord.

1. Sulawesi opnieuw getroffen door aardbeving

Wanneer? 15 januari 2021
99.827 mensen getroffen, 107 sterfgevallen

Terwijl we in Nederland nog volop bezig waren met onze goede voornemens, vond op Sulawesi een aardbeving plaats van 6.2 op de Schaal van Richter. Er volgden maar liefst zes naschokken waardoor zo’n 15.000 huizen beschadigd raakten.

2. Syrië kampt ook nog met droogte

Wanneer? Sinds januari 2021
5,5 miljoen mensen getroffen

Je kent Syrië misschien vooral van het conflict dat al ruim tien jaar speelt, maar er is daar meer aan de hand. De levels van de Eufraatrivier waren in de eerste helft van dit jaar extreem laag, waardoor de waterreservoirs in verschillende districten sindsdien een stuk leger zijn dan normaal. Door de lage waterstand in de reservoirs wordt er minder energie geproduceerd en zitten mensen in het noordoosten van Syrië om de haverklap zonder elektriciteit. Als gevolg van een tekort aan brandstof werken waterpompstations ook minder goed en minder vaak, waardoor minder drinkwater beschikbaar is voor mensen in die regio.

Alsof deze lage waterstand nog niet erg genoeg is, viel er ook nog eens minder regen vorige winter en stegen de temperaturen, waardoor de landbouw ernstig aangetast is. De droogte heeft niet alleen invloed op de oogst, ook de veestapel lijdt eronder. De mensen die afhankelijk zijn van de landbouw uit deze gebieden hebben moeite om een voedzame maaltijd op tafel te zetten. In totaal worden ruim 5,5 miljoen mensen geraakt door deze droogte.

het rode kruis helpt in syrie in gebieden met waterproblemen door droogte
De Syrische Rode Halve Maan helpt de slachtoffers van de extreme droogte in Syrië.

3. Zandstorm verblindt Mongolië

Wanneer? 14 – 15 maart 2021
8.124 mensen getroffen

Terwijl de Nederlandse kranten vol stonden met verkiezingsperikelen, raasde aan de andere kant van de wereld een wervelwind over de Mongolische steppe. De storm – met windsnelheden van meer dan 18 meter per seconde – teisterde herders en hun kuddes. Honderden mensen raakten vermist, maar gelukkig werden de meesten van hen teruggevonden. Tien mensen overleefden de zandstorm niet.

4. Golven van 23 meter hoogte bij Palau

Wanneer? 14 april 2021
7.288 mensen werden geholpen door het Rode Kruis

Je hebt misschien nog nooit van Palau gehoord, maar dit eiland ten oosten van de Filipijnen werd in april geraakt door de zware tyfoon Surigae. Het was de zwaarste storm op het noordelijke halfrond in de eerste helft van 2021. De waren golven van maar liefst 23 meter hoog. Het Rode Kruis in Palau ondersteunde in de evacuatiecentra, zette een hulplijn op voor vragen en voorzag de getroffen eilandbewoners van noodzakelijke spullen en psychosociale hulp.

5. Droogte zorgt voor voedseltekorten in Somalië

Wanneer? Sinds mei 2021
5,6 miljoen mensen hebben niet voldoende voedzaam eten

Somalië heeft niet alleen te kampen met een conflict en de gevolgen van COVID-19, ook natuurrampen stapelen zich op in het land. Er viel dit jaar te weinig regen in delen van het land, terwijl andere delen juist overstroomden. Ook werd een deel van de oogst weggevaagd door een sprinkhanenplaag. In mei kondigde de overheid een nationale ramp af en vroeg deze om hulp om de hongersnood te bestrijden. Het aantal getroffenen is ongekend: 5,6 miljoen mensen weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan moet komen en of deze überhaupt komt.

6. Vulkaanuitbarsting in de Democratische Republiek Congo en Rwanda

Wanneer? 22 mei 2021
288.404 mensen werden getroffen door de uitbarsting en 30.000 mensen sloegen op de vlucht

Onverwachts barstte in mei de Nyiragongo-vulkaan uit in het oosten van de Democratische Republiek Congo, vlakbij de Rwandese grens. Er ontstond paniek en mensen sloegen op de vlucht uit angst voor de opborrelende lava. Niet alleen zorgde de lava voor verbrande huizen, akkers en waterleidingen, ook vonden 32 mensen de dood. Sinds juni kunnen mensen geleidelijk terugkeren naar hun huizen.

Hulp bij de constructie van noodgebouwen Rode Kruis.
Door de vulkaanuitbarsting werden gebouwen verwoest en moesten noodvoorzieningen worden gebouwd.

7. Kenia lamgelegd door droogte

Wanneer? Juli 2021
2,1 miljoen mensen ervaren voedselonzekerheid

Net als Somalië werd Kenia dit jaar geteisterd door een tekort aan regen. Ook hier leidde de droogte tot te weinig voedselproductie. Daardoor zijn 2,1 miljoen mensen nu voedselonzeker: een stijging van 70% ten opzichte van februari 2021. De verwachtingen voor het aankomende regenseizoen zijn ook niet rooskleurig, waardoor de oogsten weer tegen kunnen vallen en het vee steeds zwakker wordt.

8. Vee sterft in Kazakhstan

Wanneer? juli 2021
6.151 mensen geholpen door het Rode Kruis

Ook Kazakhstan werd dit jaar geteisterd door extreme droogte. Hierdoor is veel vee in het land gestorven. De situatie is nog steeds kritiek voor mensen die volledig afhankelijk zijn van hun veestapel. Het Rode Kruis in Kazakhstan hielp mensen met voer voor hun dieren en met financiële bijdrages via een bankkaart. Ook werd voorlichting gegeven over hitteberoertes en zonnesteken.

9. De aarde beeft en schuift in Pakistan

Wanneer? 7 oktober 2021
63.800 mensen getroffen

Zo’n twee maanden geleden beefde de aarde in de Pakistaanse provincie Balochistan om 3 uur ’s nachts. In deze regio van Pakistan zijn de huizen vaak van modder en steen gemaakt. Met een kracht van 5.9 op de Schaal van Richter zorgde de beving voor aardverschuivingen, waardoor wegen geblokkeerd werden. Ook waren er verschillende naschokken. De hulpdiensten konden maar moeizaam de getroffen gebieden bereiken om reddingsacties op te starten.

10. Een angstaanjagend natuurfenomeen op de Filipijnen

Wanneer? 10-14 oktober 2021
611.705 mensen getroffen

Boven de Filipijnen vond in oktober een angstaanjagend natuurfenomeen plaats. Tropische storm Kompasu voegde zich samen met tropische depressie Nando en dat zorgde voor enorm natuurgeweld. De stormen versterkten de jaarlijkse moessonregens op het noordelijke eiland Luzon en zorgden zo voor enorme overstromingen en landverschuivingen. Het tyfoonseizoen is op dit moment nog volop gaande en er worden nog zes tyfoons verwacht voor het einde van het jaar.

uitdelen hulpgoederen na storm Kompasu Filipijnen Rode Kruis

Geen enkele ramp vergeten

Met afdelingen in 192 landen is het Rode Kruis altijd dichtbij als ergens een natuurramp gebeurt. Zo zorgen we dat geen enkele ramp vergeten wordt. We helpen de slachtoffers onder andere met voedsel, water en medische hulp. Help jij ons om te zorgen dat geen enkele ramp vergeten wordt? Geef dan voor onze hulp na natuurrampen en doneer op giro 6868 (IBAN NL83 INGB 0000 0068 68).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?