Word vrijwilliger Doneer

Hulpverlening in Turkije na aardbeving: 5 vragen over berichten doorverkoop tenten

Geplaatst op 28 februari 2023

In het nieuws zijn berichten verschenen over de Turkse Rode Halve Maan. De suggestie wordt gewekt dat de Turkse Rode Halve Maan zelf tenten doorverkoopt aan hulporganisaties na de recente aardbevingen begin februari 2023. Hieronder vijf vragen en antwoorden over de hulpverlening van de Turkse Rode Halve Maan.

1. Wat doet de Turkse Rode Halve Maan voor de slachtoffers in Turkije?

Direct na de aardbeving zijn hulpverleners van de Turkse Rode Halve Maan in actie gekomen voor de slachtoffers van de aardbeving. De Turkse Rode Halve Maan richt zich in de hulpverlening na de recente aardbevingen vooral op voedsel(distributie) en deelde ondertussen meer dan 80 miljoen maaltijden uit in de getroffen gebieden.

2. Wie is er verantwoordelijk voor onderdak voor slachtoffers van de aardbeving?

In Turkije zijn bij het verlenen van noodhulp na de recente aardbevingen de taken onderverdeeld onder de overheid en hulporganisaties. Hierbij is de overheid verantwoordelijk voor het voorzien van onderdak na de aardbeving. De Turkse overheid schakelt hier overheidsinstantie AFAD voor in. AFAD is de Turkse afkorting voor Disaster & Emergency Management Agency. AFAD is daarmee leidend in de voorziening van onderdak en de algemene humanitaire werkzaamheden.

3. Hoe werkt de Turkse Rode Halve Maan?

De Turkse Rode Halve Maan bestaat uit een humanitaire tak, de hulporganisatie, en een zakelijke tak. De zakelijke tak is opgericht om de eigen werkzaamheden mede te bekostigen en bestaat uit non-profit ondernemingen met een focus op onder andere eten, drinken, bloeddonaties en logistiek. De opbrengsten van deze ondernemingen worden gebruikt voor nieuwe producten of diensten. De eventuele winst komt ten goede van de Turkse Halve Rode Maan met als doel om de humanitaire werkzaamheden te ondersteunen.

Kızılay Tent & Textile Inc. produceert al tientallen jaren tenten en is één van deze ondernemingen. Kızılay Tent & Textile Inc. verkocht tegen kostprijs tenten aan AFAD. In de onderlinge samenwerking tussen hulporganisaties gebeurt het vaker dat een vergoeding wordt berekend voor elkaars diensten. De omzet die Kızılay Tent & Textiles Inc. maakt, stelt het bedrijf allereerst in staat om meer tenten te produceren. Daarnaast kan de Turkse Rode Halve Maan met deze inkomsten andere goederen aanschaffen om noodhulp te kunnen blijven verlenen.

4. Gaan donaties aan Giro555 of het Rode Kruis ook naar tenten die worden verkocht?

Donaties aan Giro555 of het Rode Kruis gaan niet naar de tenten die zijn verkocht via Kizilay Tent & Textile. Deze gaan naar voedsel, bloed, water, eten, medicijnen en andere eerste levensbehoeften. Er zijn veel tenten gekocht en gedoneerd door hulporganisaties. Deze komen vooral terecht bij AFAD.

5. Doneert de Turkse Rode Halve Maan tenten in Turkije?

De Turkse Rode Halve Maan doneerde al meer dan 54.000 tenten aan AFAD. Deze tenten komen uit eigen voorraad en zijn gedoneerd door het Internationale Rode Kruis en andere hulporganisaties. Het doneren van tenten stopt niet. De Turkse Rode Halve Maan werkt aan de levering van nog eens 20.000 tenten.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt na de aardbeving in Syrië en Turkije. Met reddingsacties, medische hulp, tenten, dekens, voedsel en water. Én met een hele hoop hulp achter de schermen. Zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Meest recente berichten