Word vrijwilliger Doneer

Waarom iedereen weleens eenzaam is (en wat je ertegen doet)

Geplaatst op 15 april 2021

Als we ergens niet alleen in zijn, is het wel in het gevoel van eenzaamheid. Want of je nu honderden vrienden hebt of geen één: iedereen voelt zich weleens eenzaam. Hoe komt dat toch? En hoe ga je met eenzaamheid om? Rode Kruis-psycholoog Madelon legt uit.

Meisje ligt op bed met een boek en kijkt naar buiten

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring, legt Madelon uit. Het gaat niet om de hoeveelheid mensen die je feitelijk om je heen hebt, maar om of jij iets mist in je sociale leven. Iemand met weinig sociale contacten hoeft niet eenzaam te zijn als hij of zij die situatie prima vindt, terwijl iemand met veel mensen om zich heen toch eenzaamheid kan voelen.

Eenzaamheid kan gaan over het aantal mensen om je heen of juist om de kwaliteit van die relaties. In de psychologie wordt dit sociale en emotionele eenzaamheid genoemd. “Bij sociale eenzaamheid gaat het om het aantal relaties dat iemand heeft, het hebben van te weinig contacten”, vertelt Madelon. “Bij emotionele eenzaamheid gaat het meer om de kwaliteit van die relaties. Misschien heb je heel veel vrienden of contacten, maar voel je geen diepe verbinding of begrip. Dat kan een heel eenzaam gevoel geven.”

Voedsel, water en menselijk contact

Eenzaamheid is enorm menselijk en iedereen heeft er weleens last van, legt Madelon uit. We zijn sociale dieren en relaties zijn eigenlijk net zo belangrijk voor onze gezondheid als water en voedsel. “Eenzaamheid is ook wel te vergelijken met het gevoel van honger”, zegt Madelon. “Het is een waarschuwingssignaal van je lichaam dat aangeeft dat je behoefte hebt aan contact.”

Eenzaamheid komt dus veel voor, maar door de coronacrisis zijn met name jongeren zich eenzamer gaan voelen dan normaal. Madelon: “We hebben nu al een jaar minder sociaal contact. Dus als jij je alleen voelt, of dat nu heel even is of al langere tijd: je bent niet de enige. En hoewel het een vreselijk gevoel is, is het eigenlijk helemaal niet gek om je zo nu en dan eenzaam te voelen. Ook in normale tijden voelt 40 tot 70% van de jongeren zich weleens eenzaam.”

Veel mensen hebben er dus last van, maar op eenzaamheid rust toch nog vaak een taboe, zeker onder jongeren. “We hebben het er niet graag over en schamen onszelf er misschien wel voor. Maar dat hoeft niet, je moet er juist over praten!” vertelt Madelon.

Meisje drinkt een kop met thee

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Het is natuurlijk prettig om te weten dat eenzaamheid heel normaal is, maar het blijft een rotgevoel. Hoe kom je ervan af? Een aantal tips:

  • Ga nieuwe sociale contacten aan
    Vind je dat je vooral te weinig mensen om je heen hebt? Probeer dan eens wat nieuwe mensen te leren kennen. Lees hier hoe je mensen kunt ontmoeten in coronatijd.
  • Verbeter je contacten
    Heb je het gevoel dat je sommige dingen niet met je vrienden of familie kunt delen? Probeer eens of je die band kunt verbeteren. Ga bijvoorbeeld eens een gesprek aan over gevoel, of vertel dat je je weleens eenzaam voelt. Tips voor het aangaan van zo’n gesprek vind je hier.
  • Onderneem activiteiten waar je energie van krijgt
    Als je productief bent of veel dingen doet die je leuk vindt, dan zit je vanzelf lekkerder in je vel. Je hebt dan ook iets minder last van het eenzame gevoel. Het is natuurlijk helemaal een goed idee om iets leuks te ondernemen met iemand anders. Weet je niet zo goed wat je leuk vindt of waar je energie van krijgt? Je vindt hier een lijst met voorbeelden.
  • Doe iets voor een ander
    We worden allemaal blij van het gevoel dat we iets toevoegen voor iemand anders. Ga dus bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen en kies een activiteit waarbij je mensen helpt. Dat kan bij een lokale organisatie, maar je kunt natuurlijk ook eens rondkijken bij het Rode Kruis!
  • Spijker je sociale vaardigheden bij
    Vind je het überhaupt lastig om een praatje met iemand te maken of een vriendschap te sluiten? Op YouTube kunt je tal van filmpjes vinden over sociale vaardigheden. Ze kunnen je helpen om makkelijker gesprekken te voeren.
Meisje zit aan het meer met haar rug naar de camera en een ondergaande zon

Meer lekker-in-je-vel-tips

Bij het Rode Kruis zorgen we dat jij goed voor je fysieke gezondheid kunt zorgen met EHBO, maar vergeet ook je mentale gezondheid niet! Lees alle tips van onze psychologen op onze website en volg ons op Instagram!

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer