Word vrijwilliger Doneer

Jemen: coronacrisis nóg een ramp voor kwetsbare bevolking

Geplaatst op 19 juni 2020

In Jemen voltrekt zich al meer dan vijf jaar een grote humanitaire crisis. De bevolking krijgt alles voor de kiezen: conflict, honger, overstromingen, cholera. En daar komt nu de coronacrisis bovenop. Op sociaal media zien we #Yemenlivesmatter veel voorbij komen. Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening: “Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de crisis in Jemen. Want het is ondenkbaar wat de bevolking te verduren krijgt. De vrees voor hun leven was er altijd al. Iedere dag. Voor veel mensen dreigt de pandemie nu de genadeklap te zijn.”

Waar veel landen in de wereld zich grote zorgen maken om enkel het coronavirus, is het voor de Jemenieten een ramp bovenop vele rampenDe basismaatregelen die landen nemen om het coronavirus tegen te gaan, gelden niet in Jemen. Want hoe kun je je handen wassen, als er geen water is? Hoe kun je thuisblijven, wanneer je huis gebombardeerd is? Hoe kun je afstand houden, wanneer de enige veilige plaats volgepakt zit met andere mensen, die net als jij op de vlucht zijn voor het geweld?

Veel families zijn volledig afhankelijk van internationale hulpverlening. (foto: ICRC)

Honger en ondervoeding

Al voor de coronacrisis waren meer dan 24 miljoen mensen in het land – 80% van de bevolking- afhankelijk van hulp. Als gevolg van het conflict dat nu al meer dan vijf jaar duurt, zijn er grote tekorten aan voedsel, drinkwater en medicijnen ontstaan. Miljoenen Jemenieten, van wie 3,2 miljoen vrouwen en kinderen, hebben honger. 360.000 kinderen jonger dan vijf jaar lijden aan acute ernstige ondervoeding en verkeren dus in levensgevaar.

Daar komt de coronacrisis bovenop. Met nauwelijks mogelijkheden om het virus op te sporen, mensen te isoleren en te behandelen. Terwijl de vraag naar medische zorg groot is, is slechts 51 procent van de gezondheidscentra operationeel. In Jemen leven miljoenen mensen in overbevolkte schuilplaatsen, zonder schoon water of gezondheidszorg.

Officieel ligt het aantal dodelijke coronaslachtoffers in Jemen onder de 300. Maar met minimale testcapaciteit en een grotendeels ingestort gezondheidssysteem – liggen de werkelijke cijfers waarschijnlijk veel hoger. En er is misinformatie en stigma, mensen durven soms niet eens de medische zorg te zoeken wat weer een negatief effect heeft op de beheersing van de uitbraak.

Gevolgen lange termijn

De eerste besmettingen in Jemen werden pas begin april gemeld; de eerste doden drie weken later. Maar de Jemenieten voelden de impact van de wereldwijde pandemie al weken eerder. Toen de wereldwijde maatregelen economisch te voelen waren.

Jemen, dat vóór de oorlog al sterk afhankelijk was van geld, goederen en voedsel uit het buitenland, ziet de invoer uit het buitenland opdrogen. Met catastrofale gevolgen. De mensen die al struggelen om te overleven, zullen het nóg zwaarder krijgen. De hongercrisis zal alleen maar verergeren. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen kan ondervoeding fataal zijn.

Rode Kruis in Jemen

We werken non-stop om de meest kwetsbaren te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Met onder andere gezondheidszorg, betere hygiënevoorzieningen, voorlichting, voedselpakketten en geld. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben we onze hulpverlening in Jemen uitgebreid. We  distribueren (extra) voedsel, zeep, watertanks en mondkapjes.  En we verzorgen communicatiematerialen over de richtlijnen om je zo goed mogelijk te beschermen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?