Word vrijwilliger Doneer

Kindersterfte door overvolle kampen in Syrië

Geplaatst op 05 maart 2019

Overdag schijnt er een lekker lentezonnetje in opvangkamp Al Hol in het Noordoosten van Syrië. Maar ’s nachts ligt de gemiddelde temperatuur er rond het vriespunt. Veel te koud om buiten te slapen dus, zeker voor ondervoede kinderen die geen ouders meer hebben om ze warm te houden. De kou is al 24 kinderen fataal geworden.

De situatie is onmenselijk en de tienduizenden Syriërs die leven in de kampen hebben direct hulp nodig. ,,Het is ijskoud, meer dan 24 kinderen zijn de afgelopen weken gestorven door de kou”, zegt Philip Spoerri, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Syrië. ,,Mensen zijn gewikkeld in dikke kleding omdat sommigen niet eens een tent hebben om in te schuilen tegen de kou en regen”, aldus Spoerri.

De meest kwetsbare groep zijn kinderen die in de kampen leven zonder ouders of verzorgers. Dat zijn er 848 . Rode Kruis-hulpverleners zien iedere dag getraumatiseerde kinderen, zoals een 8-jarig jongetje dat zijn moeder kwijt is en niet wil eten totdat hij haar heeft gevonden.

kinderen syrië
© SARC

Hulp opgeschaald

Nog steeds komen er nieuwe mensen aan in het kamp Al Hol. Zij slapen in de open lucht in dekens die als hangmatten aan hekken vast zijn gemaakt. Vrouwen en kinderen die aankomen zijn hongerig en zijn vaak getraumatiseerd. Het Rode Kruis heeft de hulp opgeschaald in het kamp en serveert dagelijks 6.500 maaltijden. Ook worden er duizenden flessen water uitgedeeld aan de mensen die nieuw aankomen. Ook is er zo’n 98.000 liter water via water trucks aan bewoners van het kamp gebracht. Door het groeiende aantal bewoners is er veel te weinig sanitair. Eerder heeft het Rode Kruis 30 latrines gebouwd, maar meer is nodig.

Niet vergeten

Help de tienduizenden Syriërs in de kampen. Zij hebben direct hulp nodig. Volgende week is het 8 jaar geleden dat het conflict in Syrië startte. Hulp in Syrië blijft nodig.

Meest recente berichten