Word vrijwilliger Doneer

Met de winter in aantocht, staat een volgende ramp voor de deur in Turkije 

Geplaatst op 28 november 2023

Wanneer in de nacht van 6 februari de grond onder de voeten van Tuba begint te schudden, staat haar leven stil. Haar hele huis piept en kraakt. In angst rent ze naar haar kinderen, die rustig liggen te slapen. Slapen ze eigenlijk wel? Of zijn ze overleden? Wanhopig neemt ze haar zoontje in haar armen. Hij beweegt niet. De paniek slaat toe. Ze schudt. Waarom wordt hij niet wakker? Met haar zoontje in haar armen rent ze naar buiten. Terwijl gebouwen om haar heen instorten, opent haar zoontje zijn ogen.  

Het is inmiddels al een aantal maanden geleden dat deze verschrikkelijke nacht plaatsvond. Langzaamaan gaat het leven weer verder. Tuba brengt haar kinderen naar school en haar kinderen spelen verstoppertje met hun vriendjes. Maar de pijn en het verdriet blijven.  

Wanneer het regent, lekt de tent 

Het huis waar ze ooit gelukkig woonde met haar man en twee kinderen is verwoest. Op dit moment woont Tuba in een joert, te midden van een kamp met vele andere joerten. Iedereen die hier verblijft, is zijn of haar huis kwijt. Ondanks dat het krap is in de tent en ze op de grond moeten slapen is het prima om daar te leven. Tenminste, dat was het tot nu toe. Maar met de koude en natte maanden in aantocht, vreest Tuba dat dit niet voor lang zal zijn. Ze heeft al gemerkt dat wanneer het regent, de tent lekt. Ze probeert het water op te vangen door er een teiltje onder te zetten, maar dit is eigenlijk geen oplossing. Bovendien is de joert niet goed geïsoleerd, waardoor het in de winter akelig koud kan worden binnen.  

Zicht op wanneer ze terug kunnen naar haar huis, heeft Tuba niet. De huur van een huis is enorm hoog, omdat de vraag naar huizen groot is. Dat geld hebben ze niet. De buskaartjes om haar kinderen naar school te brengen kan te nét betalen. Het heeft dan ook haar prioriteit dat haar kinderen naar school gaan. “Mijn zoontje is heel slim. Hij wil dokter worden, zodat hij mensen die ziek zijn beter kan maken. Ik ben supertrots op hem.” 

Tuba in haar tijdelijke tent, waar ze na de aardbeving in Turkije woont.

Gigantische operatie 

Hulpverleners in het getroffen gebied in het zuidoosten van Turkije maken zich ook grote zorgen over aankomende maanden. De temperaturen in het gebied kunnen onder het vriespunt komen. Het is daarom van levensbelang dat de tenten en containers waar tientallen duizenden mensen nu in wonen worden geïsoleerd en verankerd zodat de containers en tenten niet wegglijden als het gaat regenen. Met een ramp die zoveel mensen van hun huis heeft beroofd, is dat een gigantische operatie. Maar we zullen er alles aan doen om te voorkomen dat deze situatie, ontstaan door de aardbeving nog meer slachtoffers maakt door de kou.  

Help je mee? 

Aardbevingen ontregelen de levens van steeds meer mensen. Onder andere in Afghanistan, Marokko, Nepal, Syrië en Turkije. Het Rode Kruis is er als de grond begint te trillen, huizen in puin liggen of als je moet vluchten voor geweld. Want als alles begint te schuiven is één ding zeker: we hebben elkaar nodig. Daarom komen we wereldwijd in actie. Elke dag. We delen dekens uit, zorgen voor veilig onderdak en bieden medische- en psychosociale hulp. En met jouw steun kunnen we dit ook weer in 2024 doen. Help je mee? Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL33INGB0000000881.   

Meer nieuws over hulp bij aardbevingen