Word vrijwilliger Doneer

Nieuwe klap voor Turkije en Syrië: “Het gevoel van veiligheid is weg”

Geplaatst op 21 februari 2023

Gisteravond zijn Turkije en Syrië opnieuw opgeschrikt door zware aardbevingen met doden en gewonden tot gevolg. Gebouwen zijn ingestort, de gezondheidszorg is verder verstoord en meer mensen zijn op de vlucht geslagen. 23 miljoen mensen zijn door de verschillende bevingen getroffen.

“Dit is een vreselijke tegenslag voor mensen die al met zoveel onzekerheid en angst worden geconfronteerd. Na rampen – zoals deze aardbeving – hunkeren mensen ernaar om hun leven weer op te bouwen, voor zover dat mogelijk is. Als dat al een beetje lukte, is dat met de klap van gisteravond weer weggevaagd. Al het gevoel van veiligheid is weg”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Mensen worden opgeroepen om alert te blijven op naschokken. Ze blijven op dit moment massaal buiten. Velen kiezen ervoor om de regio te verlaten en zoeken onderdak bij familieleden of in steden in de buurt. Mensen die blijven, slapen waar dat kan in auto’s, tenten of buiten in de vrieskou, met alle risico’s die daarbij horen.

Risico op tweede ramp

Onderdak, medische zorg, psychosociale hulp, sanitaire voorzieningen, voedsel en schoon water blijven momenteel het hardste nodig. Mensen leven in tijdelijke onderkomens waar nauwelijks voorzieningen zijn.

Daardoor bestaat het risico op een ‘tweede ramp’. Er is regelmatig niet genoeg schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen ontbreken. Daardoor is de kans groter dat ziekten zich verspreiden. Daarnaast zijn de psychologische gevolgen van deze aardbeving immens, vooral nu mensen nog een klap te verduren hebben gekregen.

De klok rond

De Syrische Rode Halve Maan en de Turkse Rode Halve Maan werkten de afgelopen twee weken met zo’n 9.000 hulpverleners in de getroffen gebieden. Zij werken nog altijd de klok rond en blijven de getroffen mensen ondersteunen. In Syrië hebben 4.000 hulpverleners meer dan 365.000 mensen bereikt met levensreddende hulp. In Turkije zijn meer dan 5.000 hulpverleners actief in de getroffen provincies. Zij helpen door het uitdelen van hulpgoederen en voedsel.

Al voor de nieuwste bevingen schatte het Internationale Rode Kruis in dat de hulporganisatie ruim €650 miljoen nodig heeft om hulp te verlenen in beide landen. “De volledige impact van deze aardbeving ontvouwt zich steeds opnieuw. De situatie ter plaatse verandert razendsnel en de behoeften groeien per minuut. Voor overlevenden zijn dit de moeilijkste momenten van hun leven en de weg naar herstel zal lang zijn” zegt Jagan Chapagain, secretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis.

Steun de hulp via Giro 7244

Wil jij iets doen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije? Steun dan de hulpverlening van het Rode Kruis in Turkije en Syrië via Giro 7244.

Meest recente berichten