Word vrijwilliger Doneer

Overweldigd door slecht nieuws? Deze 5 tips helpen

Geplaatst op 26 november 2024

Machteloosheid, verdriet of woede. Zijn dit gevoelens die jij herkent als je het nieuws kijkt? Je bent niet de enige: uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 60% van de Nederlanders wel eens wegscrolt of -zapt bij slecht nieuws. 30% doet dat zelfs vaker. Deze vijf tips helpen als je je machteloos voelt.

“In een tijd waarin we continu worden overspoeld met informatie, is het logisch dat mensen selectiever worden”, vertelt Kiki de Bruin. Zij doet al jarenlang onderzoek naar het fenomeen ‘nieuwsmijding’. “In onze digitale samenleving worden we constant overspoeld met nieuws. Van het moment dat je je telefoon oppakt en door sociale media of nieuwsapps scrolt, tot updates die je onderweg ziet, zoals in een bushokje. Nieuws is overal en soms wordt dat voor mensen te veel”, legt Kiki uit.

Overweldigd door slecht nieuws? Deze 5 tips helpen
In onze digitale samenleving worden we constant overspoeld met nieuws.

Een ‘overload’ aan nieuws

Nieuwsmijding is een breed begrip, vertelt Kiki. Het gaat over het bewust nemen van een pauze van nieuws of het vermijden van bepaalde onderwerpen of bronnen. Een voorname reden waarom mensen dit doen, is mentale gezondheid. Maar liefst 60% van de respondenten uit recent onderzoek van het Rode Kruis geeft aan zich machteloos te voelen door slecht nieuws. Ook Kiki hoort deze geluiden: “Nieuws is vaak negatief van aard. Wanneer je dat constant voorbij ziet komen, kan het voelen als een last. Je weet niet wat je met die informatie moet. Dit kan leiden tot gevoelens van machteloosheid.” 

Te veel negatief nieuws tot je nemen, kan bijdragen aan negatieve of zelfs depressieve gevoelens. Dit heeft extra effect als iemand al minder goed in z’n vel zit, gaat Kiki verder. “We vergeten soms dat er in iemands leven ook veel persoonlijke zaken kunnen spelen. Dat betekent niet dat het nieuws hen niet interesseert, maar dat er simpelweg minder ruimte voor is.” 

Niet wegkijken

Nieuwsmijding is niet goed of slecht. Volgens Kiki is het logisch dat mensen selectiever worden. Maar dat betekent niet dat we ons volledig moeten afsluiten van het nieuws, vindt Kiki. “Het is een enorm privilege om je van het nieuws te kunnen afsluiten, terwijl veel mensen die keuze niet hebben. Als je bijvoorbeeld middenin een conflictgebied leeft, kun je je er niet voor afsluiten. Het nieuws is dan jouw realiteit.”

Vijf tips 

Het is dus de kunst om wél op de hoogte te blijven, zonder moedeloos te worden. Daarin is overprikkeling voorkomen het belangrijkst, geeft Kiki aan. “We noemen het ook wel doomscrollen: eindeloos nieuws tot je nemen, totdat je er moedeloos van wordt en het liefst helemaal wilt wegkijken.” Met deze vijf praktische tips kun je jezelf beschermen en nieuws op een gezonde manier doseren. 

  1. Kies het moment: Als je weet dat het kijken naar nieuws in de ochtend je stemming voor de rest van de dag beïnvloedt, kies dan voor een ander tijdstip, zoals na je werkdag. Of negeer snelle nieuwskoppen door de weeks en neem in het weekend de tijd om rustig een krant te lezen. Vind een routine die bij jou past.
  1. Kies de vorm: Wees je bewust van welke vorm van nieuwsconsumptie voor jou prettig is. Als beelden te confronterend zijn, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een podcast.  
  1. Pas op met social media: Social media kan een fuik zijn, waarin algoritmes bepalen wat je voorgeschoteld krijgt. Neem daarentegen zelf de regie. Wees kritisch op de informatie die je tegenkomt en controleer altijd de herkomst. Zo blijf je goed geïnformeerd zonder jezelf te verliezen in de stroom van nieuws.
  1. Praat met elkaar: Achter een scherm zitten is een individuele bezigheid. Dit kan je isoleren en somber maken. Door met anderen te praten over wat je ziet en voelt, ontdek je dat je er niet alleen voor staat en kun je je gedachten ordenen. 
  1. Kom in actie: Grote gebeurtenissen zoals conflicten of rampen kunnen overweldigend aanvoelen, maar laat je niet verlammen door machteloosheid. Kijk wat je wél kunt doen, hoe klein ook: organiseer, doneer, of help mee bij een inzameling. Stap weg van je scherm en zet je energie om in actie. 
negatief nieuws tips
Wees je bewust van welke vorm van nieuwsconsumptie voor jou prettig is.

Het ligt niet alleen aan jou  

Bewust kiezen welk nieuws je consumeert is belangrijk, maar die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij het individu. “Nieuwsbronnen hebben niet alleen de taak om het nieuws als eerste te brengen, maar ook om verdieping en context te bieden. Media zouden zichzelf vaker moeten afvragen: wat kunnen mensen doen met deze informatie?”, sluit Kiki af.  

Tijd om te helpen

Achter elk nieuwsbericht schuilen mensen die nú onze hulp nodig hebben. Juist als we er ons niets bij kunnen voorstellen, is het tijd om te helpen. Ook voor jou. Help mee met een gift voor water, voedsel, medische zorg en onderdak. Doneren kan via Giro 881, IBAN: NL33INGB0000000881, of via de knop hieronder. 

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?