Word vrijwilliger Doneer

Pakistan stond onder water en dít is hoe het Rode Kruis heeft geholpen

Geplaatst op 22 juni 2023

Vorig jaar augustus werd Pakistan getroffen door een van de ergste overstromingen in zijn geschiedenis. Maar liefst een derde van het land stond volledig onder water. Meer dan 33 miljoen mensen werden getroffen. De Pakistaanse Rode Halve Maan zette alles op alles om de gezondheid van mensen te beschermen. Met succes! 

Grote delen van Pakistan hadden door de overstromingen geen toegang meer tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Mensen deden hun behoeftes daarom noodgedwongen buiten, op open plekken. Waterreserves raakten hierdoor vervuild en dat zorgde weer voor een snelle verspreiding van ziektes. 

Grote impact

Gulistan Tahir, een inwoner van de zwaar getroffen provincie Sindh, heeft te maken gehad met angst en andere gezondheidsproblemen sinds de ramp, waarbij hele dorpen zijn weggevaagd. “Na de overstromingen werden onze kinderen een voor een ziek. We hadden geen onderdak meer en het ziekenhuis was ook verwoest. We waren wanhopig en konden niet helder denken.”

Saira werkt als vrijwilliger bij de Pakistaanse Rode Halve Maan – het Rode Kruis in Pakistan – en vertelt over de overstromingen: “De ramp heeft bijzonder veel impact gehad op vrouwen die wonen in afgelegen gebieden, zoals Gulistan. Voor de ramp hadden zij al te maken met beperkte gezondheidszorg en slechte toegang tot voorzieningen. Wanneer een dergelijke ramp toeslaat, worden zij het hardst getroffen. Het is dan een enorme uitdaging om dit soort gezinnen te bereiken met spoedeisende hulp.”

Rode Halve Maan-vrijwilliger Saira hielp mee in Pakistan tijdens de overstromingen

Zorg op wielen

Samen met haar team heeft Saira zich de afgelopen maanden een slag in de rondte gewerkt om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Door de overstromingen werden honderden ziekenhuizen en gezondheidscentra helemaal of gedeeltelijk verwoest. Om mensen toch zorg te kunnen bieden, heeft de Pakistaanse Rode Halve Maan na de ramp verschillende mobiele gezondheidsklinieken opgezet. Dit zijn speciale medische voorzieningen op wielen die worden ingezet in moeilijk bereikbare gebieden.

Betere resultaten dan verwacht

Ook namen de hulpverleners maatregelen om de verspreiding van dodelijke ziektes te voorkomen. Zo zorgden ze voor noodwc’s (latrines), permanente wc’s, handwaterpompen en waterzuiveringsfilters. Daarnaast organiseerden ze speciale hygiënesessies. Want al vóór de overstroming was een goede hygiëne geen vanzelfsprekendheid in het land.

“In het begin was het erg lastig om de gemeenschappen te overtuigen van het belang van hygiënepraktijken. Ze hadden twijfels over de nieuwe ideeën en praktijken rondom hygiëne”, vertelt Saira. “Maar de resultaten zijn beter dan verwacht. Er was echt een afname te zien van huidziekten, maagpijn en diarree.”

Khemu bouwde een latrine en handwasstation (’tippy tap’) met materialen uit de omgeving.

Tippy tap

Khemu is een van de mensen die zo’n hygiënesessie bijwoonde en daardoor geïnspireerd raakte. Door de overstromingen waren zijn watervoorziening verwoest. Hij bouwde zelf een tijdelijke wc van boomtakken, bamboestokken en touwtjes. En hij installeerde een zogeheten tippy tap – een soort kraan – om zijn handen te kunnen wassen. “We hebben ons als gemeenschap echt gerealiseerd dat een goede hygiëne en het gebruiken van wc’s ons beschermt tegen ziekten.”  

Hulp is nog steeds hard nodig

Hoewel er dus gelukkig lichtpuntjes zijn, hebben miljoenen mensen in Pakistan nog steeds hulp nodig. Na de noodhulp is er op lange termijn zorg en ondersteuning nodig om mensen te helpen en het land weer op te bouwen.

Meest recente berichten