Word vrijwilliger Doneer

Ruim € 11.4 miljoen voor Beiroet na Nationale Actiedag

Geplaatst op 15 augustus 2020

Nederland steunt massaal de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Na de Nationale Actiedag van Giro 555 stond de teller van de donaties op ruim € 11.4 miljoen. Op vrijdag 14 augustus vroegen de Samenwerkende Hulporganisaties de hele dag steun voor de hulpverlening aan de bevolking van Beiroet. Dit deden zij via een livestream vanuit een speciaal actiecentrum in Hilversum. Daarnaast reed een ‘collectebus’ van Giro 555 door het land om geld op te halen en organiseerden veel mensen hun eigen actie.

Bekende Nederlanders in actie voor Giro 555

Veel bekende Nederlanders werkten mee aan de Nationale Actiedag. De presentatie van de livestream was afwisselend in handen van Irene Moors, Daphne Bunskoek, Liesbeth Staats en Tom Klein. Irene Moors nam ook plaats in het belpanel, waar mensen hun donatie konden doorgeven. “Het was hartverwarmend om te horen hoe de mensen in Nederland reageren en bereid zijn te geven, ook al is het maar een beetje,” aldus Moors. “Mensen vertelden mij dat zij het ook moeilijk hebben in deze tijd, maar dat ze alsnog wilden bijdragen om mensen in nood te helpen.”

Tijdens de Nationale Actiedag waren optredens te zien van Nederlandse artiesten zoals Leonie Jansen en Carel Kraayenhof. Ook Danny Ghosen, Giro555-correspondent Marcel van der Steen en andere Nederlanders in Beiroet werkten aan de dag mee. In het actiecentrum werd het belpanel bemand door onder anderen Giel Beelen, Klaas van Kruistum en Jörgen Raymann. Op de radio waren spotjes te horen die ingesproken waren door onder anderen Peter R. de Vries, Jochem van Gelder, Simone Kleinsma, Giovanca, Nadia Moussaid, Trijntje Oosterhuis, Andrew Makkinga, Art Rooijackers en Beau van Erven Doorens.

Minister-president Rutte steunt actie

Op Twitter sprak minister-president Mark Rutte zijn steun uit voor de Nationale Actiedag en riep hij de rest van het land op hetzelfde te doen.

Steun van alle kanten

De steun voor de actie van Giro 555 was groot. Door het hele land hebben mensen acties opgezet om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de explosie. Op Instagram verkochten mensen bijvoorbeeld mondkapjes en kettingen en in Amsterdam doneerde een Libanees restaurant al haar omzet van donderdag 13 augustus aan Giro 555. De Gooise Daltonschool in Hilversum las 555 minuten voor en haalde daar geld mee op.

Ook Nederlandse bakkers zijn begaan met de mensen in Beiroet. Door de explosie zijn de graansilo’s in de haven van Beiroet verwoest. Daarom sloten meer dan dertig bakkerijen zich aan bij het initiatief ‘Bakkers voor Beiroet’. Zij vroegen hun klanten om 1 euro extra te betalen voor hun brood. De opbrengsten worden aan de slachtoffers van de explosie gedoneerd.

Collectebus

Daarnaast reed tijdens de Nationale Actiedag de Giro555-collectebus door het land. Deze deed verschillende plaatsen aan. Presentatrice Natasja Froger en YouTuber Thomas van der Vlugt reden mee en haalden geld op. Thomas van der Vlugt was blij met het enthousiasme van de mensen die zij onderweg tegenkwamen: “Heel mooi om te zien dat ondanks de coronamaatregelen die gelden tijdens deze actie, Nederlanders zo positief reageren en gul geven.”

Update 21-08-2020: Nieuwe tussenstand Nationale Actie

Een week na de Nationale Actiedag is een nieuwe tussenstand bekendgemaakt van de donaties voor Beiroet. Inmiddels is ruim € 12.9 gedoneerd op Giro 555. Actievoorzitter Garance Reus-Deelder: “Veel Nederlanders hebben het op dit moment niet makkelijk. Met dit besef is het bedrag dat we hebben opgehaald nog betekenisvoller. We gaan door met waar we direct na de ramp mee begonnen: hulp bieden aan de inwoners van Beiroet.” Doneren is nog mogelijk tot 31 oktober.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer