Word vrijwilliger Doneer

“Er is een gebrek aan alles”: Soedan kan vluchtelingenstroom Ethiopië nauwelijks aan

Geplaatst op 27 november 2020

Soedan kan de grote stroom vluchtelingen uit Ethiopië nauwelijks aan. Begin november braken in de Ethiopische regio Tigray gevechten uit, waardoor mensen massaal op de vlucht sloegen. Inmiddels zijn meer dan 40.000 mensen de grens met Soedan overgestoken. Soedan kampte echter zelf al met veel problemen en heeft daardoor moeite om de Ethiopiërs op een goede manier op te vangen.

Ethiopië verlaten vanwege geweld valt veel vluchtelingen zwaar. Bovendien moesten ze ook nog eens een zware tocht volbrengen om de kampen in Soedan te bereiken. “Veel vluchtelingen zijn uitgeput en hebben honger door de lange afstanden die ze hebben afgelegd om hier te komen. Ze maken zich zorgen over de families die ze hebben achtergelaten. De blik op de gezichten van de kinderen verraadt dat ze diep getroffen zijn door wat er gebeurt”, aldus Afaf Yahya, directeur van de Soedanese Rode Halve Maan.

Van het ene probleem naar het andere

Eenmaal in Soedan wachten de vluchtelingen echter nieuwe uitdagingen. Ze komen aan in een land waar de situatie ook niet bepaald makkelijk is:

  • Vanaf juli werd Soedan geteisterd door grootschalige overstromingen. Meer dan 875.000 mensen in het land hebben hierdoor behoefte aan humanitaire hulp.
  • Door de overstromingen zijn veel oogsten verloren gaan, waardoor er minder voedsel is.
  • Door inflatie zijn de prijzen van voedsel en andere basismiddelen ook nog eens verder omhoog geschoten.
  • Er is een gebrek aan schoon drinkwater.
  • Malaria en andere ziektes dreigen uit te breken.
  • Daarnaast ligt ook in Soedan het coronavirus altijd op de loer.
Ook in Soedan ligt besmetting met het coronavirus altijd op de loer.

“Een gebrek aan alles”

Voor een land met zoveel problemen valt het niet mee om ook nog eens de vluchtelingen uit het buurland van onderdak te voorzien. De opvang gaat dan ook moeizaam, vertelt Jesper Jansweijer, projectmanager van het Nederlandse Rode Kruis in Soedan.

“Er is op dit moment nog een gebrek aan alles, zowel aan de grens waar mensen wachten op registratie en verder transport, als in de vluchtelingenkampen zelf. Zo is er een tekort aan schoon drinkwater, voldoende wc’s, douches en kan afval niet worden afgevoerd. Door het gebrek aan hygiëne is er een groot risico op uitbraak van besmettelijke ziektes, naast het risico op coronabesmettingen. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk afstand te houden tussen de vluchtelingen in de kampen, maar dat is in de praktijk nauwelijks vol te houden.”

Hulp van het Rode Kruis

Om de vluchtelingen te ondersteunen, heeft de Soedanese Rode Halve Maan haar activiteiten aan de grens met Ethiopië uitgebreid. Vluchtelingen worden bijgestaan met medische hulp, psychosociale hulp en worden bij complexe medische problemen naar klinieken of ziekenhuizen gebracht.

Ook zijn er noodhulpgoederen uitgedeeld aan zo’n vijfhonderd gezinnen en is de planning om nog eens vijfhonderd gezinnen van hulpgoederen te voorzien. Daarnaast is een weg hersteld om vluchtelingen makkelijker naar de opvangkampen te vervoeren en zijn in de kampen opvangtenten, keukens en toiletten gebouwd.

Vrijwilligers van de Soedanese Rode Halve Maan bieden psychosociale hulp aan kinderen in Hamdayit.

In actie bij noodsituaties

Soedan werd deze zomer hard getroffen door overstromingen. Deze zorgden voor een opstapeling van problemen die het land nauwelijks aankan. Het was een van de vele natuurrampen die het afgelopen halfjaar wereldwijd plaatsvonden. Het Rode Kruis opende giro 6868 om de slachtoffers van het natuurgeweld te helpen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer