Word vrijwilliger Doneer

Tegen mensenhandel: iedereen die werkt, heeft arbeidsrechten  

Geplaatst op 18 oktober 2024

Migranten die naar Nederland komen, willen vaak niets liever dan een nieuw bestaan opbouwen. Ze spreken de taal nog niet goed en weten vaak niet precies welke regels gelden of welke rechten ze hebben. Zonder papieren belanden ze snel in een kwetsbare positie, waarin ze te maken krijgen met onveilige werkomstandigheden. Hulp is moeilijk te vinden en velen weten niet waar ze terechtkunnen. 

Als iemand een ander dwingt om te werken onder slechte omstandigheden en daar zelf van profiteert, dan spreken we over mensenhandel. In Nederland zijn er naar schatting tussen de 5.000 en 20.000 mensen slachtoffer van mensenhandel. Eén van de meest voorkomende vormen is arbeidsuitbuiting. Deze misdaad komt vooral voor in sectoren zoals de bouw, horeca, land- en tuinbouw en huishoudelijk werk. Slachtoffers hiervan werken extreem lange dagen onder zware omstandigheden, zonder uitzicht op verbetering, en dit alles voor geen of weinig loon. 

Een onzichtbare misdaad  

Uitbuiting is vaak onzichtbaar, omdat de slachtoffers zich vaak in een kwetsbare positie bevinden, zoals ongedocumenteerde migranten. Ze worden misleid met valse beloften over werk en een beter leven, maar belanden uiteindelijk in een situatie waarin ze worden uitgebuit en moeilijk kunnen ontsnappen. 

“Ongedocumenteerde migranten lopen in Nederland verhoogd risico om slachtoffer te worden van mensenhandel”, vertelt Maïté Theze-Lassus, projectcoördinator Programma Mensenhandel bij het Rode Kruis. “Ook door de huidige politieke verschuiving, waarbij migratie steeds meer buiten de grenzen wordt gehouden, is er een grote kans dat migranten meer in de schaduw gaan leven en dus onzichtbaarder worden.” 

Bewustwording kan levens redden  

Veel migranten kennen hun rechten niet en weten niet waar ze hulp kunnen zoeken. De taal vormt vaak een barrière en het vertrouwen in instanties ontbreekt. Daarom is voorlichting zo belangrijk. Het kan voor hen het verschil betekenen tussen leven in angst en de weg vinden naar veiligheid en rechtvaardigheid. 

Iedereen die in Nederland werkt, heeft dezelfde arbeidsrechten. Ook als je geen verblijfsvergunning of werkvergunning hebt. Het bewust maken van migranten over hun rechten is een belangrijke stap om uitbuiting tegen te gaan. 

Samen met stichting FairWork heeft het Rode Kruis de campagne ‘Out of the Shadows’ gelanceerd. “We maken voorlichtingsmateriaal, zoals bewustwordingsvideo’s, in de moedertalen van risicogroepen”, legt Maïté uit. “Via partners zoals Filipijnse, Indonesische en Ghanese migrantenorganisaties verspreiden we deze video’s, zodat de voorlichting daadwerkelijk de juiste mensen bereikt.” 

Hoe kan jij helpen? 

Door alert te zijn op signalen van uitbuiting en te luisteren naar de verhalen van slachtoffers, kun je al een verschil maken. Deel informatie, ga het gesprek aan, en help ervoor zorgen dat niemand meer in de schaduw hoeft te leven.

Wil je meer weten over Migratie?

In Emmeloord is een opvanglocatie van het Rode Kruis voor Oekraïense vluchtelingen.

Burendag: kom buurten bij deze opvanglocaties!

16 september 2024

Op 28 september is het nationale Burendag. Dan openen de opvanglocaties van het Rode Kruis in Haarlem, Zandvoort en Emmeloord hun deuren. Kom langs, ontmoet de bewoners en medewerkers, en doe mee aan de activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Want, een goede buur is immers beter dan een verre vriend.

Lees meer