Word vrijwilliger Doneer

Thuis met de kinderen door corona: zo ga je er goed mee om

Geplaatst op 18 december 2020

De basisscholen dicht, geen kinderopvang en geen sport- of hobbyclubs: door de aangescherpte coronamaatregelen zijn kinderen opnieuw de hele dag thuis. Dat kan als ouder best weer even wennen zijn, en ook voor kinderen is de situatie spannend. Met deze tips ga je hier als huishouden goed mee om. 

Informeer je kinderen

Hebben je kinderen veel vragen over het thuisblijven? Vertel hen wat corona is, leg uit wanneer je je handen moet wassen en wat afstand houden betekent.

Kies voor informatie en woorden die aansluiten bij het niveau van je kinderen. Als een kind vragen heeft en je weet het antwoord niet, raadpleeg dan samen betrouwbare informatiebronnen om het antwoord te vinden. Betrouwbare bronnen zijn onder andere het RIVM, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rode Kruis. Op de website van het Nederlandse Jeugdinstituut vind je allerlei handige uitlegfilmpjes voor kinderen van verschillende leeftijden.

Oefen samen

Leg niet alleen uit, maar doe belangrijke handelingen zoals handen wassen, hoesten in elleboog en afstand houden ook voor. Doe dit samen en oefen dit. Maak elke dag een rondje door het huis waarbij jullie samen deurklinken, afstandsbedieningen en lichtknopjes schoonmaken volgens de richtlijnen. Via deze routine leren kinderen spelenderwijs dat ze zichzelf en anderen kunnen beschermen.

Speciaal voor jonge kinderen hebben Nick Jr. en het Rode Kruis een PAW Patrol memoriespel gemaakt, waarmee kinderen op een leuke manier leren om beter hun handen te wassen. Het spel is te downloaden op onze pagina met voorlichtingsmiddelen.

Praat over gevoelens

Praat over de vreemde situatie, gevoelens en angsten. Ga hierover op een rustig moment het gesprek aan en stel je kind vragen (“Waarom denk je dat de scholen dicht zijn?” “Waarom is het beter dat we niet bij opa en oma langs gaan?”). Leg uit dat het normaal is om de situatie spannend te vinden, en dat ook volwassenen zo’n onverwachte gebeurtenis spannend vinden. Op deze manier geef je je kinderen een goed voorbeeld en leer je ze dat ze veilig met je mogen praten over hun gevoel.

Maak een planning

Probeer een dagstructuur te vinden (weekkalender) waarin ouders taken verdelen en waarin op vaste momenten ruimte is voor beweging, contact met leeftijdgenootjes (via video) en creativiteit. Vergeet niet om ook rustmomenten in te plannen. Wijs ook speciale plekken in huis aan voor als het even te veel wordt: bijvoorbeeld een uitraasplek om stoom af te blazen en een rustplek waar iemand zich terug kan trekken.

Bepaal een doel

Bedenk een doel waar jullie allemaal aan kunnen werken. Maak bijvoorbeeld samen een (stop motion) film, werk aan een grote legpuzzel of knutsel een groot cadeau voor opa, oma of de buurvrouw dat je kunt geven wanneer je weer op bezoek mag.

In actie tijdens de coronacrisis

Het Rode Kruis helpt in tijden van nood, en daarom komen we ook in actie tijdens de coronacrisis. We ondersteunen bijvoorbeeld zorginstellingen, geven voedselhulp en staan klaar voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Daarnaast geven we voorlichting over wat je kunt doen voor je fysieke en mentale gezondheid in coronatijd. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen te helpen om deze crisis goed door te komen.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer