Word vrijwilliger Doneer

Toekomst van noodhulp bij natuurrampen: financiering op basis van voorspellingen

Geplaatst op 07 mei 2018

Vanaf maandag 7 mei is het voor overheden en grote donoren mogelijk om geld te geven vlak vóór een ramp plaatsvindt. Dit kan via het nieuwe Rode Kruis ‘forecast-based action-fonds’. Hulpverleners kunnen vlak voordat een ramp plaatsvindt een beroep doen op dit fonds om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Het aantal slachtoffers door een natuurramp kan hierdoor aanzienlijk verminderen.

In het verleden was het vaak onmogelijk om voor de nodige voorzorgsmaatregelen op tijd geld vrij te maken. Het nieuwe forecast-based action-fonds neemt die hindernis weg, doordat van tevoren wordt afgesproken hoeveel geld beschikbaar is en wie dit onder welke voorwaarden mag gebruiken.

Dit kan niet alleen levens redden maar scheelt ook geld: het is goedkoper om mensen vóór een overstroming te helpen om hun bezittingen in veiligheid te brengen, dan na afloop in al hun basisbehoeften te moeten voorzien.

Bangladesh als voorbeeld

Een voorbeeld waar het forecast-based financing-mechanisme goed heeft gewerkt, is Bangladesh. In juli 2017 zorgde hevige regenval voor ernstige overstromingen langs de Jamuna-rivier. Mensen moesten alles achterlaten, huizen waren zwaar beschadigd en arme families verloren hun bezittingen.

Vijf dagen voordat de overstromingen op hun ergst waren, activeerden de Bengaalse Rode Halve Maan en het Duitse Rode Kruis een forecast-based financing-mechanisme, geholpen met meteorologische informatie van het Rode Kruis Klimaatcentrum. De bevolking kreeg waarschuwingsberichten en duizend kwetsbare huishoudens ontvingen geld. Hierdoor konden ze kopen wat ze nodig hadden om te overleven en zichzelf en hun spullen in veiligheid te brengen.

Een recente evaluatie van deze pilot wijst uit dat dit project succesvol was. Het percentage mensen dat na de overstromingen leningen moest nemen en vee verloren had, was significant lager in de forecast-based financing-gemeenschappen dan in de gebieden daaromheen.

Man in opvangkamp in Cox's Bazar, Bangladesh
Bij mensen in Bangladesh is Forecast Based Financing al eens toegepast (foto: Hugo Nijentap)

Een andere manier van denken

De Nederlandse overheid en partijen als de IKEA Foundation zien de voordelen van systemen als het forecast-based financing-mechanisme al langer en hebben deze met hun bijdragen mogelijk gemaakt.

Voor donoren betekent forecast-based financing een andere manier van denken over natuurrampen en noodhulp. Preventieve maatregelen vooraf zijn wellicht minder tastbaar dan hulpmiddelen achteraf, maar kunnen veel onnodig leed voorkomen. Bovendien is het een goedkopere en effectievere manier van hulpverlening en zal het veel geld besparen.

Meest recente berichten