Molave, Goni en Vamco: in één maand tijd kregen de inwoners van Vietnam maar liefst drie tyfoons voor hun kiezen. Ervoor zat het hen al niet bepaald mee: het land kampt al sinds oktober met zware regenval en overstromingen. Honderdduizenden mensen moesten toekijken hoe een serie natuurrampen hun huis verwoestte. Zo ook Pham Don en Pham Thi Lai.
Pham Don (52) kijkt naar wat er over is van zijn huis in het Vietnamese dorp Dong Hoa. Hij en zijn vrouw woonden hier meer dan tien jaar, totdat tyfoon Molave eind oktober het dak van zijn huis blies en alles verwoestte. De tyfoon veroorzaakte langs de Vietnamese kust een reeks aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen.
Ook de 86-jarige Pham Thi Lai werd getroffen door een tyfoon. Ze zit op bed in de enige kamer van het huis die werd gespaard. De rest van het huis dat ze deelt met haar dochter en kleindochter is vernield. Ook van de gewassen die zij bij het huis verbouwden, is niets meer over. “Het enige wat ik nu wil, is een klein huisje waar we met z’n drieën kunnen wonen,” vertelt Lai.
In actie voor de slachtoffers
Het opstapelende natuurgeweld in Vietnam zorgt voor een van de grootste en dodelijkste rampen in het land in de afgelopen decennia. Zeker 150 mensen zijn overleden door overstromingen en aardverschuivingen.
Meer dan 400.000 woningen zijn beschadigd of verwoest door de serie rampen. Wegen en bruggen zijn weggespoeld, het elektriciteitsnet is beschadigd en de oogst is op veel plekken verloren gegaan, waardoor 150.000 mensen het risico lopen op een voedseltekort.
Madam Nguyen Thi Xuan Thu, het hoofd van het Vietnamese Rode Kruis, vertelt: “De meer dan 8 miljoen mensen die in Centraal-Vietnam wonen hebben geen enkele adempauze gehad. Elke keer als ze beginnen om hun leven weer op te bouwen, worden ze weer overvallen door een nieuwe storm. Dit is hartverscheurend, zelfs voor de meest weerbare gemeenschappen.”
Het Vietnamese Rode Kruis werkt al weken hard om zoveel mogelijk getroffen mensen te helpen. Reddings- en zoekteams speuren naar mensen die worden vermist en vrijwilligers delen pakketten uit met eten, schoon drinkwater en hygiëneproducten.
Meer natuurrampen in de toekomst
In de toekomst zullen we steeds vaker verhalen horen van mensen als Pham Don en Pham Thi Lai, die alles kwijtraken door een verwoestende storm. Door klimaatverandering worden orkanen, cyclonen en tyfoons namelijk steeds zwaarder. Hierdoor kunnen ze ook meer schade aanrichten. Je leest hier hoe dat werkt.
Het Rode Kruis komt in actie
Het Rode Kruis biedt noodhulp aan de slachtoffers van de natuurrampen in Vietnam. Daarnaast willen we zorgen dat deze natuurrampen in de toekomst minder impact hebben. Dat kan bijvoorbeeld met waarschuwingssystemen voor tropische stormen en door grote evacuaties, waardoor mensenlevens gered kunnen worden.