Word vrijwilliger Doneer

Volgeladen vrachtwagens met hulpgoederen onderweg naar bergdorpjes in Atlasgebergte Marokko

Geplaatst op 18 september 2023

Nu het stof in Marokko steeds meer neerdaalt, worden de gevolgen van de ramp steeds duidelijker. En deze gevolgen blijken groot. Wegen zijn bedekt onder een laag puin, wat het voor transport lastig maakte om de kleine, zwaar getroffen bergdorpjes te bereiken. Tot nu toe, want vrachtwagens vol hulp zijn onderweg.

Vijftien vrachtwagens volgeladen met dekens, tenten, eten, water en jerrycans rijden over de kleine bergweggetjes van het Atlasgebergte. Op weg naar de provincies Al Haouz, Chichawa en Taroudant, die hard zijn getroffen door de aardbeving. Die hulp is hard nodig, want een week na de aardbeving hebben de bewoners van dit moeilijk te bereiken gebied nog geen hulp kunnen krijgen.

Hartverscheurende verhalen

Zoals in het dorp Tamaloukte, waar meer dan duizend mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben. Eén van hen is Said. Hij was toevallig niet thuis toen de aardbeving toesloeg. Zodra hij het nieuws hoorde, snelde hij terug naar zijn dorp. Daar trof hij een grote ravage aan. Van zijn huis was niets meer over. En bij thuiskomst hoorde hij tot zijn grote verdriet dat zijn twee kinderen, dochter Asma (11) en zoon Ibrahim (5), thuis waren tijdens de aardbeving. Zij hebben het niet hebben overleefd.

Said praat met Rode Kruis-hulpverlener over de aardbeving
Said in gesprek met Rode Halve Maan-hulpverlener.

Golf van solidariteit

Dit is slechts één van de hartverscheurende verhalen, die Benoit Carpentier, onze woordvoerder ter plaatse, hoort. Hij reist met de hulpverleners van het Marokkaanse Rode Kruis mee naar de getroffen gebieden. “Het is vreselijk. Ik kan me alleen maar in hun schoenen verplaatsen, ik zou in dezelfde situatie instorten.” Er zijn nog talloze andere verhalen van verscheurde families, verwoeste huizen en een onzekere toekomst. In de gebieden heerst nog veel angst vertelt Benoit. “Sommige hulpverleners van het Marokkaanse Rode Kruis slapen zelfs in hun auto’s sinds de aardbeving, omdat ze bang zijn voor nieuwe naschokken.”

Ondanks de pijn en het verdriet zijn mensen ontzettend dankbaar voor de steun die ze ontvangen. Benoit: “Er is een enorme golf van solidariteit, zowel uit Marokko zelf als vanuit Marokkaanse gemeenschappen elders. Veel mensen bieden hun hulp aan en reizen vanuit ver om te komen helpen.”

Kou en regen op komst

Die hulp is hard nodig. In de hooggelegen bergdorpen kunnen temperaturen snel dalen. Daarbij wordt er komende week regen verwacht. De kou kan voor de getroffen mensen gevaarlijk zijn. Daarom is voor de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet, het bieden van onderdak een van de topprioriteiten.

Hulpverleners rijden – soms op motoren of zelfs op ezels – naar de meest afgelegen dorpjes om veilige onderkomens in te richten voor de mensen die anders in de open lucht moeten slapen. Ook zetten ze posten op voor medische- en psychosociale hulp. Toch zijn er ook nog dorpen waar hulp niet kan komen omdat de wegen nog onbegaanbaar zijn. Het is essentieel dat we die gebieden ook snel bereiken met hulp.

Samen voor Marokko

Tot nu toe is door het Nederlandse publiek al ruim 6,2 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving. Met dit geld kunnen de we hulpverlening in Marokko nu, én de aankomende tijd ondersteunen. Want het gaat om een lange weg naar wederopbouw, waarbij hulp de aankomende maanden nodig blijft.

Om de juiste hulp te kunnen bieden is er veel geld nodig. We hebben daarom een gironummer geopend om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Wil jij de mensen in Marokko ook steunen? Doneer dan op Giro 6868, IBAN: NL83INGB0000006868.

Lees meer