Word vrijwilliger Doneer

Zenuwslopende acties op de Middellandse Zee: 247 mensen gered

Geplaatst op 15 februari 2022

Reddingswerkers van het Rode Kruis en SOS Mediterrannee hebben een aantal zenuwslopende acties achter de rug op de Middellandse Zee. Met het reddingsschip Ocean Viking pikten ze binnen 48 uur maar liefst 247 migranten op die in de problemen waren gekomen. Onder hen waren 52 minderjarigen zonder ouders of verzorgers.

De Ocean Viking verliet begin deze maand een haven in Sicilië om mensen te helpen die in nood zijn op de Middellandse Zee. Zaterdag 12 februari kreeg het schip de eerste melding: er was een houten sloep in de problemen in de buurt van Malta. Er bleken maar liefst 93 mensen aan boord van een gammel houten bootje te zitten, zonder reddingsvest. Ze zijn veilig aan boord van het reddingsschip gebracht.

Meer mensen in nood

Ze bleken niet de enige mensen die in nood waren op de Middellandse Zee. De Ocean Viking moest binnen 48 uur maar liefst 5 keer in actie komen, onder andere in de buurt van Libië. Hierdoor konden 247 mensen worden gered.

sos mediterrannee en rode kruis op middellandse zee ocean viking
Aan boord van de Ocean Viking krijgen migranten voedsel, droge kleding, pyschosociale ondersteuning en medische zorg.

Samen migranten helpen

Het schip Ocean Viking wordt bemand door de reddingsorganisatie SOS Mediterrannee en het Internationale Rode Kruis. Samen pikken ze migranten op die in nood verkeren op zee. Het Rode Kruis geeft deze mensen eten, droge kleding en psychosociale steun. Ook bieden we medische hulp. Sommige mensen die deze maand werden gered, bleken licht onderkoeld. Ook hadden mensen brandstof ingeademd en ze hadden brandwonden door brandstof. Bij sommige mensen werden tekenen van marteling aangetroffen.

migranten middellandse zee worden overgebracht naar de ocean viking rode kruis
Migranten in overvolle bootjes worden overgebracht naar de Ocean Viking (rechts)

Iedereen in nood krijgt hulp

Wie je ook bent en wat je status ook is: alle mensen hebben het recht om geholpen te worden als ze in nood zijn. Dus ook migranten die in de problemen komen op de Middellandse Zee. Daarom helpen we sinds augustus 2021 op de Ocean Viking. Tot nu toe werden met dit schip al 804 mensen gered.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?