Word vrijwilliger Doneer

Zes maanden na de aardbeving in Marokko kunnen mensen nog steeds niet naar huis

Geplaatst op 08 maart 2024

Precies zes maanden geleden trof een aardbeving het zuiden van Marokko. Tienduizenden huizen werden verwoest, waarmee honderdduizenden families werden geraakt. Sinds dag één is het Rode Kruis aanwezig met vrijwilligers en hulpverleners om mensen te voorzien in alle basisbenodigdheden en een plek om te slapen. Ook nu blijft hulp nog altijd hard nodig. 

Veel families zijn op dit moment nog steeds afhankelijk van een vorm van noodhulp. Het herbouwen van volledige dorpen in afgelegen berggebieden is een enorme klus. Daarnaast is de omvang van de ramp enorm, waardoor de herbouw nog zeker jaren duurt. Veel mensen kunnen hierdoor helaas niet terug naar hun eigen huis en hebben dus andere huisvesting nodig. 

Tienduizenden mensen hulp geboden na de aardbeving

Het Rode Kruis is sinds dag één aanwezig om mensen die getroffen zijn door de aardbevingen (nood)hulp te bieden. Duizenden Rode Kruis-medewerkers en -vrijwilligers hebben aan tienduizenden mensen hulp geboden. Daarnaast herstelden we 138 waterputten, deelden we zo’n 5.500 hygiënepakketten uit, en boden we toegang tot noodonderkomens en psychosociale ondersteuning in de getroffen gebieden. Maar nog altijd zijn de noden hoog, zeker in de meer afgelegen dorpen. Daar zien we dat de toegang tot schoon (drink)water en toiletten echt omhoog moet. Uitbraak van ziekten, zoals diarree en cholera, ligt anders op de loer. 

Ook zien we dat mensen steeds meer behoefte hebben aan veilige onderkomens, zoals geïsoleerde tenten, die bestand zijn tegen de barre omstandigheden in de bergen. Daarnaast is het belangrijk om (bouw)materialen uit te delen, zodat zij zelf hun woningen kunnen opknappen. Daarom blijven we ons inzetten om de tijdelijke woningen, waar mensen nu in leven, te verstevigen. Zodat deze bestand zijn tegen extreem weer. 

Rode Kruis helpt ook zes maanden na de aardbeving in Marokko
Hussein krijgt hulp van het Rode Kruis na de aardbeving in Marokko.

Families hebben veel uitdagingen 

Hussein werd zes maanden geleden getroffen door de aardbeving, en woont nu met zijn familie in een tent, ver van zijn dorp. “Dankzij de hulp van het Rode Kruis hebben we op dit moment schoon (drink)water, voedsel en een veilig onderkomen”, vertelt hij. “We hebben te maken met veel uitdagingen. Maar op dit moment is het vooral de kou, wat de omstandigheden moeilijk maakt voor ons.” Hussein is dankbaar dat hij en zijn gezin op dit moment veilig zijn, maar hij realiseert zich goed dat ze nog niet klaar zijn met de heropbouw. 

Financiële hulp blijft nodig 

Naast dat we ons inzetten in het versterken van huizen, zorgen we voor betere faciliteiten om mensen weerbaarder te maken tegen toekomstige rampen. Alleen met meer steun kunnen we de hulp blijven bieden die écht nodig is om mensen te helpen. 

Meest recente berichten