Word vrijwilliger Doneer

Zwarte zaterdag? Met deze 5 kijk- en luistertips merk je niet dat je in de file staat 

Geplaatst op 27 juli 2024

De koffers zijn ingepakt, iedereen zit in de auto: op naar de vakantiebestemming! Helaas ben je niet de enige. Want op zwarte zaterdag staan de snelwegen vol met auto’s en campers van vakantiegangers. Grote kans dat je een tijdje stil staat op de Route du Soleil of lang moet wachten voor de Gotthardtunnel. Maar dat betekent: eindelijk eens de tijd om een goede podcast te luisteren! Of als je echt lang stil staat of heerlijk achterin zit, een mooie film te bekijken. Wij helpen je graag met de keuze. 

1. Podcast: Boven Water 

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis én in het klimaat? Dan is de podcast Boven Water iets voor jou. Journalisten Maarten Dallinga, Floor Boon en Mandula van den Berg duiken in deze NRC-podcast in de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland. Van ernstige overstromingen tot langdurige hittegolven en vernietigende natuurbranden. Met persoonlijke verhalen van mensen uit Limburg die te maken hadden met overstromingen en Zeeuwen die de watersnoodramp van 1953 meemaakten, brengen ze de gevolgen van extreem weer dichtbij.

In deze zesdelige serie verkennen de makers realistische klimaatscenario’s voor de komende decennia. Ze vragen zich af wie aan zet is: overheden, grote bedrijven of burgers? En hoe kunnen we als samenleving veranderen om met deze uitdagingen om te gaan? Klinkt misschien zwaar, maar deze podcast laat je gelukkig achter met een gevoel van hoop.

Ook het Rode Kruis houdt zich bezig met de impact van klimaatverandering. Zo komen we wereldwijd in actie om slachtoffers van natuurrampen te helpen. Maar het liefst zorgen we natuurlijk dat er helemaal geen slachtoffers zijn. Door ons beter voor te bereiden op natuurgeweld en het veranderende klimaat, kunnen we we zorgen dat er minder slachtoffers vallen.

2. Film: Ukraine’s War: The Other Side

Geïnteresseerd in oorlogsverslaggeving en persoonlijke verhalen? Dan kan zal je de documentaire Ukraine’s War: The other side’ zeker waarderen. In oktober 2022 duurt het conflict in Oekraïne al acht maanden. Ondanks de waarschuwingen van zijn collega’s, laat de Britse oorlogsjournalist en regisseur Sean Langhan zich niet tegenhouden en vertrekt naar Rusland en de door Russen bezette Donbas-regio in Oekraïne. Langhan blijft vriendelijk en beleefd terwijl hij de nodige vragen stelt. Hij interviewt Russische militairen, die Oekraïne beschouwen als onderdeel van Rusland. En hij spreekt met Oekraïense burgers die proberen te overleven.

Deze documentaire is te zien via NPO Start en biedt een zeldzaam perspectief op het leven aan de Russische frontlinie, en helpt het tragische conflict tussen Rusland en Oekraïne beter te begrijpen.

Wanneer je land al een lange periode wordt geteisterd door geweld, is het belangrijker dan ooit om oog te houden voor elkaar. Daarom blijven onze hulpverleners in Oekraïne klaarstaan voor mensen die hulp nodig hebben.

3. Film: The Mind Game 

‘The Mind Game’ is een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen tijdens en na hun tocht blootstaan. De gevaarlijke reis die veel minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa wordt hierbij in beeld gebracht. Sajid Khan Nasiri vertrok op zijn veertiende uit Afghanistan omdat hij zijn leven niet zeker was. Helemaal alleen reist hij vanuit Afghanistan naar Europa. Hij slaapt onder bruggen, loopt door de kou en heeft soms dagenlang niets te eten. Hij is afhankelijk van mensensmokkelaars om verder te komen en wordt geslagen door de politie terwijl hij een grens probeert over te komen. Toch blijft hij optimistisch: “One day I will make it”. Na twee jaar komt hij eindelijk aan in België. Daar begint een nieuwe uitdaging: The mind Game. Deze documentaire is te bekijken via NPO Start

Ruim 40% van de vluchtelingen is nog maar een kind. Ze leggen in hun eentje, of met hun ouders, de gevaarlijke reis af op weg naar veiligheid. Onze hulpverleners komen wereldwijd dagelijks in actie voor mensen op de vlucht. 

4. Podcast: Hallo Parijs! 

Toe aan een iets luchtiger thema en en volg je graag de Olympische Spelen? Met de podcast Hallo Parijs! kom je helemaal in de sfeer en praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je twee keer per dag bij over de Olympische Spelen in Parijs. Elke ochtend blikken ze in een korte uitzending vooruit, waarna ’s middags in een langer item wordt teruggeblikt op de olympische dag. Welke wedstrijden waren er en wie gaat er vandoor met een gouden plak? Zelfs op vakantie mis je zo niets van het grootste sportevenement ter wereld. 

Weetje: tijdens de Spelen in Parijs staan niet alleen atleten te popelen om in actie te komen. Ook 4.500 vrijwilligers van het Franse Rode Kruis staan klaar om te helpen en dit evenement mogelijk te maken!

5. Podcast: De Correspondent

Nee, arme mensen zijn niet arm omdat ze niet hard werken. Tim ‘S Jongers legt in een aflevering van de podcast De Correspondent uit wat de misverstanden zijn over armoede. Tim groeide zelf op in armoede, ging uiteindelijk studeren, deed onderzoek naar armoede en doet nu beleidsvoorstellen om het tegen te gaan. Hij geeft een interessante kijk op het thema, omdat hij het zelf heeft meegemaakt.

Wil je na deze aflevering meer? De Correspondent heeft een diverse reeks aan afleveringen over nieuws en maatschappelijke thema’s en staat bekend om zijn diepgaande en kritische benadering.

Voor een voedseltekort kunnen allerlei oorzaken zijn. Maar het resultaat is altijd hetzelfde: enorme ellende. Naar schatting hebben 783 miljoen mensen wereldwijd chronisch honger. Dit is bijna één op de tien mensen. Maar ook dichtbij huis zien we voedselarmoede. In Nederland leven ruim 450.000 mensen in onzichtbare voedselnood. Voor hen is het iedere dag opnieuw de vraag of zij een maaltijd op tafel kunnen zetten. Wat de aanleiding ook is, wij vinden dat iedereen genoeg te eten moet hebben. Daarom zetten we ons in Nederland en wereldwijd in om voedselonzekerheid tegen te gaan.

Nog niet uitgekeken?

Zoek je nog materiaal voor een regenachtige dag of voor tijdens de terugweg? We maakten eerder al een lijstje van films die écht indruk maken. Deze films blijven je bij, zelfs lang nadat de aftiteling van het scherm is verdwenen.

Meest recente berichten