Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis roept Nederlanders op kwetsbaren aan te melden

Geplaatst op 25 maart 2020

De hulporganisatie lanceert nieuw initiatief voor directe hulp

Het Rode Kruis roept Nederland op om de mensen die er alleen voor staan tijdens deze coronacrisis aan te melden. De hulporganisatie lanceert een nieuw initiatief voor buren, naasten en familie die in deze tijd van het coronavirus bezorgd zijn over ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie. Hulpverleners en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk komen in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden.

Uit de meer dan 12.000 telefoontjes naar de Rode Kruis Hulplijn afgelopen week, blijkt duidelijk dat er veel zorgen leven bij mensen en dat zij hulp nodig hebben met bijvoorbeeld boodschappen omdat ze het huis niet meer uitkunnen. Tegelijkertijd ziet het Rode Kruis dat mensen niet altijd om hulp durven te vragen; vraagverlegen zijn. Het Rode Kruis vraagt Nederlanders om te helpen om de mensen die hulp nodig hebben beter in beeld te krijgen. De oproep is om aan de kwetsbaren in hun omgeving actief te vragen of ze hulp nodig hebben en ze vervolgens aan te melden. Ook aan de mensen die de Rode Kruis Hulplijn bellen, wordt gevraagd of ze nader persoonlijk contact willen of specifieke hulp nodig hebben.

De hulpverleners van het Rode Kruis inventariseren na een melding of hoe het gaat in deze crisissituatie en of er hulp nodig is. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat boodschappen of medicijnen gehaald moeten worden, maar het kan ook gaan om andere hand en spandiensten. Hiervoor zullen zowel Rode Kruis-hulpverleners worden ingezet als burgerhulpverleners van het netwerk Rode Kruis Ready2Help. Indien gewenst spreken ze af om gedurende de crisisperiode met enige regelmaat contact te hebben. Hierdoor kan het Rode Kruis direct een goede band opbouwen met kwetsbare mensen in Nederland en zorgen wegnemen bij naasten. Ook wordt een flyer met een korte uitleg over het initiatief, alsmede een aantal adviezen afgegeven bij de hulpvrager.

Let op elkaar

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Als je tante in Assen woont en jij in Vlissingen, kunnen we ons goed voorstellen dat je het fijn vindt als iemand haar de komende tijd een klein beetje in de gaten houdt. Of als jij zelf ziek bent, maar je je toch ook zorgen maakt over die buurman met een lichamelijke beperking een paar huizen verderop. Als Rode Kruis helpen we in deze noodsituatie graag. We kunnen deze mensen laten merken dat ze er in deze nare situatie niet alleen voor staan.”

Veilig

Bij de bezoekjes wordt nauwgezet rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. Hulpverleners gaan niet naar binnen en houden 1,5 meter afstand. Via de regionale en lokale kantoren van het Rode Kruis zal de hulpverlening worden gecoördineerd. Bij het Rode Kruis zijn 20.000 hulpverleners en ruim 70.000 Ready2Helpers aangesloten.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten