Er moet dringend een oplossing komen voor de mensen in de overvolle vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar, Bangladesh. Zaterdag is het een jaar geleden dat een grote stroom vluchtelingen op gang kwam uit Myanmar. Mensen sloegen massaal op de vlucht voor geweld, in totaal zouden er in een korte periode meer dan 700.000 mensen bij komen in de kampen in Bangladesh. In de grensprovincie van Bangladesh wonen bijna één miljoen mensen uit Myanmar. Zij wonen nu op één van de drukste plekken op aarde, blootgesteld aan allerlei gevaren. “Vergelijk het met 75 families die met zijn allen in een Olympisch zwembad zouden moeten wonen,” aldus Francesco Rocca, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC). “Volstrekt ontoereikend en mensonwaardig. De mensen zouden verplaatst moeten worden naar stevigere, veiligere plekken.”
De kampen in Cox’s Bazar zijn overvol. Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van meer dan 60.000 mensen per vierkante kilometer – anderhalf keer zoveel als in Manilla, de dichtstbevolkte stad van de wereld. Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van gemiddeld 509 inwoners per vierkante kilometer, met Den Haag als dichtstbevolkte gemeente met 6.347 inwoners per vierkante kilometer.
De mensen in de kampen hebben het zwaar te verduren. Eerst hebben zij alles achter zich moeten laten op de vlucht voor geweld. Velen van hen zijn familie of vrienden verloren. Nu leven zij in sobere omstandigheden in de kampen. Mensen wonen in geïmproviseerde hutten, gemaakt van bamboe en plastic zeilen. Duizenden hutten werden al weggespoeld door de moessonregens die de kampen de afgelopen maanden teisterden. De situatie dreigt verder te verslechteren met oog op het cycloonseizoen in oktober en november. Het Rode Kruis heeft al veel voorbereidingen getroffen om de effecten van het weer op het kamp te verminderen, maar er is een andere oplossing nodig.
“Je moet er niet aan denken dat een cycloon de kampen vol raakt. Dit zal onherroepelijk leiden tot veel slachtoffers. De mensen zouden verplaatst moeten worden van hun tijdelijke onderdak naar stevigere, veiligere plekken, die mensen meer waardigheid bieden. We voeren gesprekken met de autoriteiten over de bouw van meer robuuste onderkomens, en betere voorzieningen, zoals toiletten, waterleidingen en riolering,” zegt Rocca.
In de afgelopen 12 maanden heeft het Rode Kruis meer dan 250.000 mensen bereikt met noodhulp, zoals voedsel, water en materialen voor onderdak. Het Nederlandse Rode Kruis heeft hier dankzij steun van de overheid en de geefbereidheid van het Nederlandse publiek 2,6 miljoen euro aan bijgedragen.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder