Word vrijwilliger Doneer

Oproep Rode Kruis voor opvang Afghanen die komende maanden de grens oversteken

Geplaatst op 01 oktober 2021

Naderende winter kan rampzalig uitpakken voor al kwetsbare Afghanen

Het Rode Kruis vraagt de internationale gemeenschap minstens 22 miljoen om de vele Afghanen te kunnen opvangen die de komende tijd naar omliggende landen in de regio zullen trekken. De komende wintermaanden steken naar verwachting 160.000 Afghanen de grens over. Om hen op te vangen en van noodhulp te kunnen voorzien is nu meer dan 22 miljoen euro nodig. En in het land zelf is minstens 33 miljoen euro nodig. De gezondheidsdiensten staan op instorten en een hongersnood ligt op de loer.

Afghanistan kampt met een verontrustende humanitaire noodsituatie en een erger wordende economische crisis. Deze crisissen gaan verhevigen naarmate het winterseizoen nadert. De toegang tot bankdiensten is al ernstig beperkt, met een verlamde cashflow tot gevolg. Een snelle verslechtering van de humanitaire omstandigheden in Afghanistan zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor al kwetsbare Afghanen en kan leiden tot verdere interne en grensoverschrijdende ontheemding.

Strenge winter

Xavier Castellanos, ondersecretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis: “Zo’n achttien miljoenen mensen in Afghanistan lijden onder complexe crises. Denk daarbij aan ernstige droogte, voedsel- en watertekorten, binnenlandse ontheemding, de COVID-19-pandemie, en een verstoord gezondheidssysteem. De winter komt eraan en we weten dat het streng kan zijn. Veel Afghanen zullen de komende maanden dan ook internationale grenzen oversteken. We moeten ons daarop voorbereiden en hen beschermen en humanitaire hulp bieden.”

Prioriteitslanden in de regio

De noodhulporganisatie heeft 33 miljoen euro nodig voor hulp aan mensen in de zestien zwaarst getroffen provincies in Afghanistan. En 22 miljoen euro om Afghanen die de winter ontvluchten te kunnen blijven helpen in landen als Iran, Pakistan en Tadzjikistan. En andere landen in Centraal-Azië die bij de voorbereidingen kunnen worden betrokken.

Nieuw aangekomen Afghanen ondersteunen

Het Rode Kruis heeft in buurlanden en de regio een lange geschiedenis in het verlenen van humanitaire noodhulp en bescherming aan mensen uit Afghanistan. Dankzij deze ervaringen kan het Rode Kruis nieuw aangekomen Afghanen ondersteunen met noodopvang en essentiële huishoudelijke artikelen. En met voedselhulp, medische ondersteuning, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Ook beschermt het Rode Kruis kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen en gemarginaliseerde minderheden.

Tussenstand hulp in Nederland

Het Rode Kruis heeft eind augustus giro 6868 opengesteld voor hulp aan Afghanen in Nederland. Momenteel is € 250.698 opgehaald. Het geld wordt geïnvesteerd in de opvang van Afghaanse vluchtelingen in Nederland en voor medische hulp aan gewonden in Afghanistan.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten