Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis houdt wereldwijde virtuele klimaattop op 9 en 10 september

Geplaatst op 09 september 2020

30-urige klimaattop zodat mensen uit de hele wereld kunnen deelnemen

Het Internationale Rode Kruis (IFRC) start vandaag met een volledig digitale wereldwijde klimaattop, genaamd Climate:Red. De klimaattop is bedoeld om innovaties en ideeën rondom klimaatverandering aan te moedigen. Tijdens de 30 uur durende top spreken jonge activisten, leiders, wetenschappers en hoogwaardigheidsbekleders met elkaar. Doordat de top 30 uur achter elkaar doorgaat, kunnen mensen uit alle tijdzones deelnemen aan de virtuele bijeenkomst.

De Nederlandse Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis, is een van de initiatiefnemers van de top. De klimaattop laat zien hoezeer het thema ingrijpt op het werk van het Rode Kruis: “Klimaatverandering gaat om onze veiligheid, en soms letterlijk om leven en dood. Van de 650 doden door de hitte tijdens de recente hittegolf in Nederland tot de tientallen miljoenen mensen die overal in de wereld getroffen worden door heftiger stormen en grilliger weer.”

“Maar deze top gaat vooral ook over oplossingen,” zegt Van Aalst. “Praktische dingen die we allemaal kunnen doen. Op ouderen in onze omgeving letten tijden een hittegolf. Slimmer samenwerken met wetenschappers om betere waarschuwingssystemen te ontwikkelen. Maar ook onze bijdrage leveren aan een groenere toekomst.”

Koninklijke deelnemers

Na de officiële opening van Climate:Red zal Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Wales spreken. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden neemt op 10 september deel aan het afsluitende panel over het creëren van een betere toekomst, vrouwelijk leiderschap en activisme onder jongeren

‘De aandacht van de wereld is nu volledig gericht op Covid-19, maar ondertussen gaat de klimaatcrisis door,’ zegt Francesco Rocca, hoofd van het Internationale Rode Kruis. ‘Klimaatverandering is een humanitaire crisis, en de mate waarin mensen hieronder lijden zal blijven groeien. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan heeft besloten om ons werk op het gebied van klimaatverandering enorm op te schalen. Met deze top hopen we ons wereldwijde netwerk te motiveren om zich aan te sluiten bij die ambitie.’

Programma

Tijdens Climate:Red komt de hulpverlening van Rode Kruis- en de Rode Halve Maanverenigingen aan bod. Maar tegelijkertijd zijn er gesprekken met leiders van over de hele wereld, een sessie over de rol van kunst bij het verhogen van de bewustwording over klimaatverandering in Soedan en meerdere interactieve panels, workshops en live podcasts. Wij hebben hier een aantal interessante sessies op een rij gezet.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten