Word vrijwilliger Doneer

Situatie Idlib (Syrië) verslechtert, nog meer mensen op de vlucht richting Turkije

Geplaatst op 12 september 2018

De gevechten in Idlib escaleren, waardoor de leefomstandigheden voor de reeds gevluchte gezinnen en degenen die hen opvangen nog verder verslechteren. Dit is met name het geval in geïmproviseerde kampen, waar de toegang tot de meest fundamentele levensbehoeften al onvoldoende was vóór deze recente escalatie. 

Ten minste twee ziekenhuizen zijn beschadigd tijdens het geweld in het noorden van Hama. Dit kan grote gevolgen hebben voor duizenden mensen die dringend behoefte hebben aan gezondheidszorg. Het Rode Kruis heeft onlangs aan één van die ziekenhuizen een nieuw aggregaat aangeboden. De vele aanslagen in de afgelopen jaren hebben geleid tot een groot aantal burgerdoden, onder wie ook zorgverleners. Daarnaast is er veel schade aan zorginstellingen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de toename van slachtoffers die ontstaan als gevolg van het huidige geweld op te vangen.

Er wonen naar schatting 2,5 miljoen mensen in de regio Idlib, van wie de helft al minstens één keer is ontheemd, zowel binnen het gebied als elders in Syrië. Maar liefst een half miljoen mensen zijn sinds eind 2017 ontheemd. Ook heeft het Rode Kruis berichten ontvangen dat vele duizenden mensen op weg zijn naar de Turkse grens. Zij zijn op de vlucht vanwege het geweld of uit angst voor wat kan gaan komen. Mensen nemen hun kinderen mee en gaan op weg naar gebieden die mogelijk veiliger zijn. Er bevinden zich al diverse geïmproviseerde kampen rond de grens met Turkije waar mensen zitten die eerder geweld ontvluchtten.

Het Rode Kruis roept op om burgers, gewonden en zieken, humanitaire hulpverleners, gezondheidspersoneel en infrastructuur die essentieel zijn voor het overleven van mensen (zoals ziekenhuizen en klinieken, scholen, waterfaciliteiten, bakkerijen en landbouwgronden) te sparen tijdens de gevechten in Idlib. Dit is ook vastgelegd in het Humanitair Oorlogsrecht.

Hoewel het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) op dit moment geen toegang heeft tot Idlib omdat de toegangswegen naar de regio gesloten zijn, is de lokale afdeling van de Syrische Rode Halve Maan wel operationeel. Deze afdeling heeft vier ambulances en 77 EHBO’ers die bijvoorbeeld het eerstehulpprogramma verzorgen. De afdeling runt een ziekenhuis vanuit het tijdelijke centrum in het Carlton Hotel in Idlib en houdt zich bezig met water, sanitatie en hygiëne-activiteiten. Tevens is het de enige organisatie die zich bezighoudt met het bergen van lichamen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten