Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Tentoonstelling Kind onder Vuur

Tentoonstelling Kind onder Vuur

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kind onder Vuur laat kinderen ervaren hoe het is om op te groeien in een oorlogssituatie. De reizende tentoonstelling is bedoeld voor leerlingen van groep 7, 8 en de brugklas. Vraag Kind onder Vuur aan bij een plaatselijke Rode Kruis-afdeling.

 

Leren over opgroeien in oorlog

Leerlingen maken in de tentoonstelling Kind onder Vuur kennis met Farah, Vian, Angie en Otim, vier kinderen in een oorlogssituatie. Leerlingen verplaatsen zich in het leven van leeftijdgenoten in extreem moeilijke omstandigheden: kinderen die in een oorlogssituatie​ opgroeien, ver weg. Of dichterbij: kinderen die uit een oorlogsgebied naar Nederland zijn gevlucht.  

Kinderen in een oorlogssituatie

Na de introductievideo gaan de leerlingen aan de slag met spannende opdrachten. Hoe eng is het om ’s nachts de grens over te steken. Hoe gevaarlijk is het als overal landmijnen liggen? Eén beweging naar links of rechts kan al te veel zijn. Gaandeweg ontdekken de kinderen hoe het is om dagelijks te leven met oorlog, te spelen tussen landmijnen (!), op de vlucht te zijn, of om na de oorlog verder te gaan met je leven.

Het Rode Kruis in oorlogsgebieden

Tijdens Kind onder Vuur laat het Rode Kruis ook zien hoe kinderen en hun familieleden in oorlogsgebieden geholpen en beschermd worden. Zodat het menselijk lijden zo veel mogelijk beperkt blijft.

Rondreizende tentoonstelling

Deze reizende tentoonstelling voor leerlingen van groep 7, 8 en de brugklas komt voort uit een samenwerking tussen het Humanity House​ en het Rode Kruis. Kind onder Vuur reist tot december 2020 door Nederland. Scholen kunnen Kind onder Vuur aanvragen bij de Rode Kruis-afdeling in de buurt. Bij voldoende animo haalt zij de tentoonstelling naar een bibliotheek of gemeentehuis in de buurt van de school. 

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met de plaatselijke Rode Kruis-afdeling of mail naar info@kindondervuur.nl

 

 

 

Kerndoelen basisonderwijs

  • Oriëntatie op jezelf en de wereld: 34, 36, 37, 38, 47
  • Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55
  • Nederlands: 1, 2, 3
  • 21st Century Skills: samenwerken, probleemoplossend vermogen, communiceren, kritisch denken, creativiteit en sociale en culturele vaardigheden

Kerndoelen voortgezet onderwijs

  • Mens en Maatschappij: 36, 38, 42, 46, 47
    Nederlands 04, 05

Kosten

Een klas zal in totaal ongeveer € 15 kwijt zijn aan het bezoek van Kind onder Vuur (50 cent per opdrachtboekje per leerling).

Waar is Kind onder Vuur binnenkort te zien?

  

VanTot​Plaats​Locatie
​1 maart 2017​31 maart 2017​Kop van Overijssel
​Bibliotheek Steenwijk
 

12 juni 2017                 18 juni 2017               Heeze                            Bibliotheek Heeze

21 oktober 2017         11 november 2017    Nieuwegein                 Stadhuis