Wat moet je doen bij een aanslag?

Breng jezelf en anderen in veiligheid bij een aanslag

Een aanslag. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken. Maar wat als het toch gebeurt en jij raakt erbij betrokken? Zorg dat je dan weet wat je moet doen om jezelf en anderen te helpen. Lees deze tips een keer door en je bent voorbereid.

Je hebt een knal gehoord, ziet veel rookontwikkeling en misschien liggen er mensen om je heen die pijn hebben. Grote kans dat je niet weet wat er precies gebeurd is. Was het een aanslag? Haal eerst even diep adem om rustig te worden, daarna volg je dit stappenplan:

Stap 1: Breng jezelf in veiligheid

Natuurlijk wil je de slachtoffers meteen helpen, maar dat kan alleen als je zelf veilig bent. Loop je gevaar? Ren weg en bel 1-1-2. Wacht op een veilige afstand tot de hulpdiensten er zijn en geef ze de ruimte om hun werkt te doen.

Stap 2: Zorg dat het slachtoffer veilig is

Ligt het slachtoffer op een plek waar hij risico loopt op extra letsel? Verplaats hem dan. Doe dit het liefst door hem aan de enkels te verslepen.

Als verplaatsen niet lukt, probeer het slachtoffer dan te beschermen. Gebruik een jas of een (reddings)deken tegen de kou. Improviseer een zonnescherm bij warmte. Probeer intussen het slachtoffer zoveel mogelijk gerust te stellen.

Stap 3: Beoordeel de toestand van het slachtoffer

  • Benader een liggend slachtoffer aan de kant van zijn gezicht. Praat tegen hem en schud voorzichtig aan de schouders om te onderzoeken hoe hij reageert.
  • Luister naar ademhalingsgeluiden.
  • Kijk of je een zwelling, bloeding, verkleuring of een abnormale stand van ledemaat ziet.
  • Vraag of het slachtoffer zijn armen of benen kan bewegen zonder pijn.
  • Ruik of er nog meer opvalt (bijvoorbeeld benzinegeur).
  • Na een eventuele explosie is er een kans dat het slachtoffer doof is geworden, hou daar rekening mee.

Stap 4: Bel 1-1-2

Als het veilig kan, bel dan direct 1-1-2. De centralist stuurt meteen hulpdiensten op pad en vertelt hoe je het slachtoffer kunt helpen. Zet je telefoon op de luidsprekerstand, zodat je je handen vrij hebt om hulp te verlenen. Hang pas op als de centralist zegt dat je de verbinding kunt verbreken.

Stap 5: Verleen eerste hulp

In de eerste minuten na een aanslag spelen omstanders een essentiële rol. Misschien voel je je machteloos, maar je kunt altijd iets doen. Ook als je geen EHBO-diploma hebt.

5

stappen doorlopen om bij een aanslag hulp te verlenen