Wat moet je doen bij een aanslag?

Wat moet je doen bij een aanslag?

Je zit in de bioscoop en er komen twee mannen met geweren binnen. Dit ziet er niet goed uit. Weet jij hoe je in een gevaarlijke situatie reageert? Door hier nu over na te denken, vergroot je jouw overlevingskans als het er ooit op aankomt.

Hoe reageer je bij een aanslag?

Je brein kent 3 basisreacties op gevaarlijke situaties:

  • Vluchten
  • Bevriezen
  • Vechten

Hoe je reageert bij een aanslag is van levensbelang. Door je hier van tevoren bewust van te zijn, is de kans groter dat je goed reageert als het er echt toe doet.

Vlucht als dat kan

In de meeste gevallen geeft vluchten je de grootste kans om een aanslag te overleven. Probeer zo snel mogelijk weg te rennen van de gevaarlijke situatie. Het helpt dan als je vooraf al hebt gekeken waar de nooduitgangen zijn. Ben je veilig, bel dan direct 112.

Soms is het moeilijk om je vluchtweg te vinden, bijvoorbeeld wanneer er veel rookontwikkeling is. Bedenk dan dat rook opstijgt, blijf laag bij de grond en vlucht van boven naar beneden als dat kan.

Als je niet kúnt vluchten, zoek dan dekking of verstop jezelf. Zet alle apparaten die geluid maken, zoals een mobiele telefoon, op stil.

Wat als je verlamd bent van angst?

Waar veel mensen instinctief zullen vluchten bij een aanslag, kan het ook gebeuren dat je verlamd raakt van angst en bevriest. Gebeurt dit met jou, dan kun je het volgende doen:

  • Erken je angst. Zeg tegen jezelf dat je echt heel bang bent en erken dat je in een noodsituatie zit.
  • Focus op je ademhaling. Hierdoor stijgt je concentratie en krijg je voldoende zuurstof om goed na te kunnen denken.
  • Leer automatische scripts. Als je jezelf goed voorbereidt op een aanslag en weet wat je het best kunt doen, programmeer je als het ware je brein. Weet dat je moet vluchten of jezelf moet verbergen, zodat je dat als het erop aankomt niet hoeft te bedenken.

Laatste optie: vechten

Vechten met de aanvaller is je laatste optie; vluchten of verstoppen geeft meestal de grootste kans om een aanslag te overleven.

Kies er alleen voor om met de aanvaller te vechten als je zeker weet dat je anders zelf wordt aangevallen. Je bent in zo’n situatie sterker als je samenwerkt met anderen.

Zelf veilig? Help slachtoffers na een aanslag

Als je zelf veilig bent, kun je anderen helpen. Breng ze in veiligheid en help ze met de ergste verwondingen. Ook zonder EHBO-diploma en de juiste materialen kun je levens redden.

De eerste minuten na een aanslag kunnen voor slachtoffers het verschil maken tussen leven en dood. Omstanders zoals jij zijn daarbij cruciaal. Bereid je voor en lees meer over eerste hulp na een aanslag.

3

Je brein kent 3 basisreacties op gevaarlijke situaties