Wat moet je doen bij een kernramp?

Bereid jezelf goed voor op een kernramp

De kans op een kernramp of stralingsincident in Nederland is erg klein. Maar mocht het gebeuren, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Wat kun jij doen?

Een belangrijke manier om je voor te bereiden op een kernramp heeft te maken met de jodiumtabletten die je misschien via de post hebt ontvangen. Deze worden in oktober 2017 verstuurd naar iedereen tot en met veertig jaar die binnen 20 kilometer van een kerncentrale woont en naar kinderen tot 18 jaar die binnen 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

Als er een kernongeval is, wordt via jouw mobiel (NL-Alert), www.crisis.nl en de lokale calamiteitenzender aangegeven of en wanneer je deze tabletten het best kunt innemen. Zorg er dus voor dat je ze op een veilige plaats bewaart. Alle informatie over jodiumtabletten vind je op de site waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

Bij een kernramp besluit de overheid of een gebied geëvacueerd wordt of dat je beter kunt schuilen. Als je moet schuilen, ga dan direct naar binnen en sluit deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt. Denk daarbij ook aan de afzuigkap en het toiletrooster!

In het kort:

  • stel je telefoon in voor NL-alert zodat je noodmeldingen ontvangt;
  • zorg dat je weet wat de calamiteitenzenders zijn voor radio en tv;
  • heb je jodiumtabletten ontvangen, bewaar ze dan op een droge plaats in huis, buiten bereik van kinderen;
  • weet hoe de ventilatie van jouw huis werkt en hoe je deze af kunt sluiten in geval van nood.

Zorg ook voor elkaar

Met deze tips ben jij goed voorbereid op een mogelijk stralingsincident. Maar kijk ook om je heen of kwetsbare mensen in jouw omgeving, zoals een oudere buurman, weten wat ze moeten doen in een dergelijke situatie.

Informeer bij mensen onder de veertig of met jonge kinderen of ze jodiumtabletten hebben ontvangen en of ze weten waar die voor zijn. En leg ze meteen uit hoe ze veilig in hun huis kunnen schuilen als dat nodig is.

1,2mln

huishoudens ontvangen jodiumtabletten