Word vrijwilliger Doneer

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

Geplaatst op 22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Inmiddels heeft hij een verblijfsstatus en werkt hij als Rode Kruis-vrijwilliger op opvanglocaties in Nederland. Daar leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Isaac is altijd gepassioneerd geweest over het onderwijs. Hij werkte eerder als professor aan een universiteit, maar moest in september 2021 vluchten naar Nederland. Hij kwam terecht op een opvanglocatie vlakbij Breda, waar hij mensen ontmoette die al minstens acht keer waren verplaatst naar een andere plek. Isaac: “Het was voor hen een uitzichtloze situatie, waarbij ze eindeloos moesten wachten op meer duidelijkheid. Ik vond dit zo erg om te zien. Daarom wilde ik iets doen voor hen. Daarnaast wilde ik zelf ook meer leren over de Nederlandse taal, cultuur en gebruiken.”

vluchteling Rode Kruis
Osama Isaac (rechts onder) met zijn leerlingen van de “Hoop School”.

School van hoop

En dus kwam Isaac met het idee om les te geven. Hij verzamelde informatie en maakte lesmateriaal voor allerlei groepen vluchtelingen: van Jemenieten tot aan Syriërs en Nigerianen. Vanuit zijn slaapkamer gaf hij vervolgens de les. “Ik verzocht iedereen die wilde aanschuiven om een eigen stoel mee te nemen.” De lessen waren een groot succes. Toen Isaac na acht maanden verhuisde naar een opvanglocatie in Haarlem, kreeg hij daar een officieel lokaal toegewezen om zijn lessen voort te zetten. “Sindsdien heten we de “Hoop School”, vertelt Isaac trots.

Inmiddels heeft Isaac een eigen woning en is er geen fysiek klaslokaal meer, maar reist hij rond door Nederland om les te geven bij verschillende opvanglocaties. Bewoners vragen hem daar het hemd van het lijf. “Ze willen dan bijvoorbeeld weten hoe ze met de bus moeten reizen”, zegt Isaac. Als er veel verzoeken zijn, voegt hij het toe aan zijn lesprogramma. Inmiddels krijgt hij ook steun van stichtingen en lokale initiatieven, die hem helpen om het lesprogramma en de locaties uit te breiden. Zo wordt het lesprogramma dat hij heeft ontwikkeld nu in tien opvanglocaties gegeven.

Hoe het schooltje van Isaac begon in de slaapkamer.

Reis naar vrijheid

Hoewel Isaac heel bescheiden is, is hij trots op wat hij heeft neergezet. “Ik ben van mening dat onderwijs zo breed mogelijk gegeven moet worden, zodat iedereen de ruimte heeft om zijn eigen ideeën te ontwikkelen. Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

*Osama Isaac wordt liever bij zijn achternaam genoemd omdat zijn leerlingen hem ook zo noemen

Hulp en ondersteuning bieden

Het Rode Kruis heeft het afgelopen jaar hulp verleend in de opvang van asielzoekers in Nederland. En omdat de situatie nog steeds heel onzeker is, blijven we dat ook doen. 

Meest recente berichten