Weet jij wat de dodelijkste natuurramp van 2019 was? Je voelt ‘m misschien al aankomen: het was een hittegolf. Meer dan 2.500 mensen overleden toen aan hitte in Europa. Deze week staat een nieuwe hittegolf voor de deur. Toch denken vier op de vijf Nederlanders dat het gevaar voor henzelf wel meevalt, zo blijkt uit ons onderzoek.
Onderzoek naar hitte
In een representatief onderzoek ondervroegen we bijna 1.100 mensen over hitte. Dit kwam eruit:
- 51% van de mensen maakt zich bij hitte zorgen over kwetsbare mensen in de omgeving.
- Die zorgen zijn goed natuurlijk, maar ruim 80% denkt niet dat hitte ook voor zichzelf een gevaar kan vormen.
- 91% van de ondervraagden zou 112 bellen als iemand het bewustzijn verliest.
- Minstens de helft van de mensen weet niet goed wat ze verder moeten doen bij hitte-gerelateerde klachten.
Zorgelijke uitslag
Wij vinden deze uitkomsten best een beetje zorgelijk, want hitte kan gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld leiden tot hitte-uitputting en zelfs een hitteberoerte. Dat laatste is levensbedreigend.
Daarnaast is het goed dat mensen weten dat ze bij hoge temperaturen op ouderen moeten letten, maar ook jonge mensen kunnen last krijgen van oververhitting. Bijvoorbeeld bij het sporten.
Dus toch nog even: zo voorkom je oververhitting
Belangrijk dus om toch te proberen om oververhitting te voorkomen. Zo doe je dat:
1. Houd je huis binnen koel. Gebruik bijvoorbeeld zonnewering of een ventilator met een bevroren fles water ervoor. Je kunt natuurlijk ook voor airconditioning kiezen, maar hou er rekening mee dat die meer energie verbruikt. Zorg verder voor ventilatie en slaap met het raam open.
2. Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Vooral kinderen en ouderen voelen niet goed aan wanneer het lichaam vocht nodig heeft. Probeer zo min mogelijk alcohol te drinken.
3. Houd jezelf koel met water en wind. Neem eventueel een lauwwarme douche voor het slapengaan om het lichaam wat af te koelen.
4. Blijf uit de zon en vermijd inspanning tussen 12:00 en 16:00, zoek een plekje op in de schaduw.
5. Bescherm je huid met zonnebrand, een hoed of pet. Luchtige, maar bedekkende kleding voorkomt het verbranden van de huid.
6. Let op jezelf en anderen. Vraag af en toe aan mensen in je omgeving hoe het gaat.
Wat als het toch misgaat?
Bij de hoge temperaturen van deze week kan het gebeuren dat iemand toch flink last krijgt van de warmte. Lees daarom nu hoe je hittekwalen herkent en wat je dan moet doen.