Na de grote aardbevingen in het westen van het land van afgelopen september, worden nu duizenden mensen in het noorden van Afghanistan geraakt door overstromingen. Zeker honderden mensen overleefden de ramp niet. Meer dan de helft van het land door de overstromingen geraakt. Om de mensen in het gebied te helpen, schalen we onze noodhulpoperatie op.
Afghanistan krijgt maar geen kans om op adem te komen. Na droogte en aardbevingen, aanhoudende voedselschaarste en economische malaise, hebben mensen nu te maken met grote overstromingen. De overstromingen zorgen vooral in het noordoosten voor veel leed. Honderden mensen zijn om het leven gekomen en duizenden mensen zijn hun huis en hun vee kwijtgeraakt, wat de situatie waar vele mensen zich in bevinden verder verergerd.
“De humanitaire situatie in Afghanistan was al erg zwaar”, vertelt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp. “Hulpverleners richten zich daarom echt alleen op levensreddende hulp en noodhulp. Ze zijn tenslotte vaak nog bezig om mensen erbovenop te helpen die moeten bijkomen van een vorige ramp. Het gaat maar door.”
Gevlucht voor water
In het land komen vaker overstromingen voor, maar door de ongekende regenval van de afgelopen tijd zijn de gevolgen zeer groot. De mensen die voor het water zijn gevlucht, kunnen nergens naar terugkeren. Van hun huizen is niet veel meer dan een ruïne over en hun vee is verdronken. Veel mensen leven van hun vee, waardoor ze naast hun huis ook nog eens hun inkomen kwijt zijn geraakt. Van de ene ramp vallen ze in de andere ramp.
Evacuatie, maaltijden, slaapzakken
Naast de medische-, financiële- en voedselhulp die in het land worden gegeven, evacueren vrijwilligers van de Afghaanse Rode Halve Maan mensen naar veiligere plekken. Ook delen ze warme maaltijden uit en voorzien ze getroffenen van warme slaapzakken of dekens.
“Deze ramp legt weer meer druk op een land dat dit er echt niet bij kan hebben. Het bewijst dat we moeten investeren in Afghanistan. Dit kan bijvoorbeeld door preventieve maatregelen te treffen en meer trainingen te geven. Zo is het land beter voorbereid op rampen die maar blijven komen.”, benadrukt Derk.
Het Rode Kruis in Afghanistan
Afghanistan is één van de armste landen ter wereld. Miljoenen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Zo zorgden een serie zware aardbevingen in september van vorig jaar nog voor veel verdriet en nood. Meer lezen over de situatie in het Afghanistan of juist hoe we in actie komen bij natuurrampen? Klik dan op knop hieronder.