Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis organiseert themamaand tegen somberheid in coronatijd

Geplaatst op 23 maart 2021

Hoe doorbreek je de sleur als je al maanden thuiszit? Hoe zorg je voor goede gesprekken tijdens de lockdown? En hoe krijg je weer een beetje frisse energie in coronatijd? De lockdown lijkt voorlopig verlengd te worden en veel jongeren voelen zich nog altijd somber. Daarom organiseert het Rode Kruis in april de #skipdecoronadip-themamaand. Een maand lang geven Rode Kruis-psychologen Esmée Pluijmers en Madelon Bronner tips, informatie en oefeningen om beter in je vel te zitten. De themamaand begint op 5 april en is te volgen via sociale media en een speciale nieuwsbrief.

Netflix is uitgespeeld, het rondje in het park al driehonderd keer gelopen en online borrels blijken een stuk minder gezellig dan avondjes in de kroeg: veel jongeren hebben behoorlijk last van een coronadip. Bovendien lijken de coronamaatregelen voorlopig te blijven gelden, waardoor een bezoek aan een festival, museum of restaurant er de komende tijd niet in zit.

Om mensen te helpen om beter in hun vel te zitten, organiseren we de #skipdecoronadip-themamaand. Tijdens de hele maand april geven de psychologen van het Rode Kruis tips, informatie en oefeningen om positiever de lente in te gaan. Madelon Bronner, psycholoog bij het Rode Kruis: “Ik zie dat veel jongeren in deze tijd last hebben van bijvoorbeeld stress, eenzaamheid of een gebrek aan motivatie. Tijdens de #skipdecoronadip-themamaand geven we je handvaten om hiermee om te gaan.”

De themamaand is te volgen via ons Instagramkanaal. Jongeren die ervaringen willen uitwisselen, kunnen dit doen via een speciale besloten Instagramgroep. Wie liever geen gebruikmaakt van sociale media, kan zich inschrijven voor de speciale #skipdecoronadip-nieuwsbrief.

Meer aandacht

In februari besteedden we ook al aandacht aan de coronadip van jongeren. We organiseerden toen een speciale challenge rondom positiviteit. Deelnemers kregen een week lang elke dag een kleine opdracht van de Rode Kruis-psychologen om te zorgen voor meer vrolijkheid.

Zo’n twaalfduizend mensen namen deel en de reacties waren positief. Wie de challenge heeft gemist, kan deze alsnog downloaden. Je kunt de challenge dan individueel uitvoeren of bijvoorbeeld met collega’s of klasgenoten.

Volg de themamaand!

Leer ook meer over lekker in je vel zitten! Volg de themamaand op Instagram of schrijf je in voor de speciale nieuwsbrief.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer