De coronacrisis kan een grote invloed uitoefenen op onze mentale gezondheid, bleek uit onderzoek. Het Rode Kruis vraagt daarom aandacht voor de psychische gezondheid, juist nu we extra veel thuiszitten. We vroegen Loesje om ons te helpen en hierover inspirerende posters te schrijven, stelden een lijst op met tips om lekker in je vel te blijven en bieden gratis telefoongesprekken aan met coaches van Blijf Overeind. Ook op sociale media zagen we deze week veel gesprekken over het onderwerp op gang komen. In dit artikel lees je wat het onderwerp deze week zoal losmaakte.
Iris vertelt open over haar gevoel
Onze nieuwe ambassadeur Thomas van der Vlugt zet zich in om psychosociale problemen bespreekbaar te maken onder jongeren. Hij ging onder andere in gesprek met Iris, die zich soms somber en eenzaam voelt. Hij plaatste het onderstaande filmpje op zijn Instagramkanaal.
De reacties waren positief. Veel volgers waardeerden dat er open werd gepraat over gevoelens die niet altijd even makkelijk te bespreken zijn. Hierdoor kan het voor anderen ook makkelijker worden om het eens te hebben over eenzaamheid en somberheid.
Als je niet met bekenden kan praten
Bij je vrienden en familie kun je vaak terecht om dingen te bespreken, maar vooral jongeren geven ook aan dat ze het soms lastig vinden om aan hen hulp te vragen. Een coach van Blijf Overeind kan dan juist een goede oplossing zijn. Dit zijn professionals die een luisterend oor bieden, een sparringpartner zijn of advies geven. Ook een volger van Thomas merkte op dat dit een mooie aanvulling kan zijn.
Een probleem voor jong en oud
Een nieuw onderzoek wees afgelopen week uit dat bijna de helft van de jongeren zich slechter voelt door de coronacrisis. Ook uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat een groot deel van de jongeren zich tijdens de coronacrisis soms eenzaam (20%), angstig (45%) of somber (68%) voelt. Deze twitteraar merkte op dat er zowel goede als slechte kanten aan de coronacrisis zitten.
Maar jongeren zijn zeker niet de enige die te maken hebben met negatieve gedachten. Ook ‘ouderen’ deden online mee aan de discussie over psychische klachten tijdens de coronacrisis.
Studenten spreken zich uit
Op studentenpagina’s luchtten mensen ook hun hart. Het blijkt moeilijk te zijn voor studenten om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten doordat ze alleen maar thuis zitten. Zo kreeg deze opmerking op een Facebookpagina van studenten van de Universiteit Utrecht al snel meer dan driehonderd reacties.
Update juli 2021: samen sterk tijdens de coronacrisis
Een coachgesprek aanvragen via BlijfOvereind is niet meer mogelijk. Heb jij een luisterend oor nodig? Neem dan eens contact op met MIND Korrelatie en ga in gesprek met een hulpverlener via telefoon, chat, e-mail of WhatsApp. Dat kan helemaal gratis en anoniem.