Word vrijwilliger Doneer

Waarom het beter is om de Vierdaagse niet op dinsdag te laten starten

Geplaatst op 17 juli 2022

39 graden. Dat is de temperatuur waarmee we dinsdag 19 juli weleens te maken zouden kunnen krijgen. Daarom is besloten om de Nijmeegse Vierdaagse op die dag niet te laten starten. En hoewel dat natuurlijk enorm jammer is, vinden wij het een goed idee om de wandeltocht die dag te schrappen.

Niet verantwoord

De beslissing om niet op dinsdag 19 juli te starten met de Nijmeegse Vierdaagse is genomen door het weeradviesteam van de Vierdaagse. Hierin zitten onder andere een meteroloog, een inspanningsfysioloog, een sportpsycholoog én het Rode Kruis. Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet verantwoord is om een massaal wandelfestijn te houden op dinsdag.

Wandelen in extreme hitte is te gevaarlijk voor de deelnemers. Er bestaat het risico op hitte-uitputting of op een levensgevaarlijke hitteberoerte, zelfs als je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Volgens de voorspellingen wordt het aanstaande dinsdag warmer dan in 2006, het jaar waarin wandelaars tijdens de Vierdaagse zijn overleden door de hitte.

Daarnaast vinden wij het niet verantwoord voor onze hulpverleners om de Vierdaagse op dinsdag door te laten gaan. Zij zullen bij deze weersomstandigheden te maken krijgen met veel uitvallers, waardoor ze zelf overbelast of zelfs oververhit zouden kunnen raken. Uiteraard vinden we het belangrijk dat onze hulpverleners veilig kunnen werken.

Enorm jammer

Natuurlijk vinden we het wel enorm jammer dat de eerste dag van de wandeltocht niet doorgaat. Veel wandelaars kijken er enorm naar uit, zeker omdat twee eerdere edities vanwege corona niet door konden gaan.

Vanaf woensdag verantwoord verder

Uiteraard staan we vanaf woensdag weer graag klaar om alle wandelaars met EHBO te ondersteunen. Én we hopen natuurlijk dat deelnemers er tijdens de hitte ook zelf alles aan doen om veilig te blijven, bijvoorbeeld door veel water te blijven drinken, de schaduw op te zoeken en zich goed in te smeren.

Meest recente berichten