Blaren, door je enkel gaan, hitte-uitputting: de Vierdaagse staat weer voor de deur en die gaat niet altijd over rozen. Gelukkig kun je bij grote en kleine ongemakken altijd terecht bij onze EHBO-ers langs de route. Nóg beter is het natuurlijk om te zorgen dat je niet op de EHBO-post belandt. Hoe loop je fluitend naar de finish?
Wees blaren de baas
Blaren voorkomen lukt helaas niet altijd, maar je kunt het risico erop wel kleiner maken. Dit kun je doen:
- Een open deur, maar o zo belangrijk: draag goed zittende schoenen. In schoenen met de juiste pasvorm kunnen je voeten niet schuiven, maar is er wel voldoende ruimte voor je voeten om op te zwellen.
- Strooi voordat je gaat lopen een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op, zodat je minder last hebt van zweetvoeten. Tijdens het wandelen kun je dit een paar keer herhalen.
- Zorg voor goede, droge sokken. Goede sokken zijn niet te groot of te klein, zijn naadloos en bieden hiel- en teenbescherming.
- Vervang je sokken halverwege de wandeling door schone exemplaren. Tijdens het wandelen kunnen je sokken vochtig worden. Een vochtige huid vergroot de kans op blaarvorming. Met schone sokken zorg je dat je huid zo droog mogelijk blijft.
- Wissel af en toe van weghelft, zodat je voeten, benen en rug niet steeds aan één zijde belast worden door de bolling van de weg.
Loop je toch blaren op? Prik een gesloten blaar liever niet door, want doorprikken vergroot de kans op infecties. Een dichte blaar is goed afgedekt en geneest vanzelf.
Heb je erg last van de blaar of is hij opengegaan? Ga dan naar een van de verzorgingsposten langs de route, de grote post van het Rode Kruis bij de Wedren of natuurlijk je eigen verzorger als deze ervaring heeft met het behandelen van wandelblaren.
Kom verder met een verstuiking
Ouch, een verstuikte enkel is zo gebeurd. Natuurlijk is het belangrijk om altijd goed te kijken waar je je voeten neerzet en zorg ook dat je stevige schoenen draagt.
Toch door je enkel gegaan? Koel dan zo snel mogelijk met ijs of een coldpack. Doe dit twintig minuten. Houd daarbij je enkel een halfuur omhoog tegen de pijn. Je mag per dag vier of vijf keer koelen. Stop met koelen als de pijn toeneemt.
Wordt de enkel dikker, gaat het meer pijn doen of nemen de klachten na 24 uur niet af? Of twijfel je aan de ernst? Ga dan naar een EHBO-post of de huisarts.
Loop je weer door? Dan kan een elastische enkelkous of bandage aangenaam zijn.
Hou je koel
Als je uren in de zon loopt, kun je last krijgen van hittekwalen. Denk aan hitte-uitslag, hitte-uitputting en zelfs een levensgevaarlijke hitteberoerte. Koel blijven dus. Zo doe je dat:
- Draag een hoofddeksel tegen de zon, zoals een hoed of pet, en zorg voor luchtige kleding.
- Zorg dat je genoeg eet en voldoende drinkt. Je kunt naast water bijvoorbeeld af en toe sportdrank drinken, daar zitten zouten en mineralen in.
- Rust regelmatig uit in de schaduw.
Voel je je toch niet lekker? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van erg zweten, bleek zien, duizelig worden, hoofdpijn krijgen, braken, heel moe worden of ongecoördineerd lopen? Blijf dan niet doorlopen! Rust goed uit op een koele plek in de schaduw. Trek overtollige kleren uit. Als je kunt zitten, plaats dan je voeten in een teiltje koud water. Dat helpt ook bij eventuele hitte-uitslag op de onderbenen.
Belangrijk: word jij of wordt een medewandelaar suf of verward? Of is iemand ongecoördineerd of heeft hij of zij last van evenwichtsstoornissen? Of wordt de toestand niet snel beter? Onderschat dit niet en bel 112! Oververhit raken kan erg gevaarlijk zijn. De meldkamercentralist helpt je om de situatie te beoordelen en vertelt je wat er nodig is.
Alle tips bij de hand met de gratis EHBO-app
Eikenprocessierups, teek of zonnesteek? Wat je ook tegenkomt tijdens je wandeling, met de gratis EHBO-app van het Rode Kruis weet je altijd wat je moet doen. Download ‘m nu!