Je hebt vast al eens gemerkt dat je vrolijk wordt als je iets voor iemand anders doet. Maar ook hulp vrágen kan goed voor je zijn. Bijvoorbeeld als je die kamer eens een vrolijke kleur wilt geven of advies wilt over een lastige situatie op je werk. Hoe zit dat? En hoe stap je over je trots heen? Rode Kruis-psycholoog Madelon Bronner legt uit.
“Om hulp vragen is eigenlijk niets anders dan goed voor jezelf zorgen,” legt Madelon uit. “Als je altijd alles alleen maar zelf op wil lossen, komt er een moment dat je moe, uitgeput en in ernstige gevallen zelfs burn-out raakt. Door hulp te vragen bij wat je doet, kan je het zelf iets rustiger aan doen. Hierdoor kunnen je lichaam en hoofd sneller bijkomen en herstellen. Daardoor functioneer je weer beter, waardoor je je beter gaat voelen.”
Dat klinkt goed, maar veel mensen vinden om hulp vragen lastig. We willen de ander niet met ons probleem opzadelen, we denken dat ze ons vermoeiend vinden of we weten niet hoe we de vraag moeten stellen.
Daarnaast laten we ons vaak meeslepen door gedachten die niet helpen. Voorbeelden zijn ‘Het is een teken van zwakte om hulp te vragen’ of ‘Ik ben anderen alleen maar tot last als ik hulp vraag’. Op deze manier denk je jezelf vaak helemaal vast, check ook ons artikel over denkfouten die je somber maken.
Eerste hulp bij hulp vragen
Hoe lossen we dit op? Madelon: “Stel jezelf de vragen: Kloppen deze gedachten? Helpen deze gedachten mij? Je zult zien dat het antwoord op deze vragen eigenlijk altijd ‘nee’ is. Probeer voor jezelf helpende gedachten te formuleren, zoals ‘Het is goed om hulp te vragen, het zegt niets over zwak zijn of iets niet kunnen’ of ’Ik hoef niet alles zelf te kunnen’.”
Wat hier nog meer bij kan helpen, is om de situatie om te draaien. “Verplaats je eens in degene die je om hulp vraagt. Hoe vind je het als iemand jóu om hulp vraagt? Vind je dat vervelend? Het is juist vaak fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Als je anderen de kans geeft om te helpen, dan helpen ze vaak met alle liefde.”
Ook goed voor de ander
Het helpen van iemand anders geeft ons namelijk een geluksgevoel, in een snelle Engelse term noemen we dit ook wel de ‘helper’s high’. Hoe dat werkt? Aan de ene kant maakt het idee dat we iets voor iemand anders doen ons blij. Daarnaast merken we dat de ander dankbaar is, en ook dat geeft ons een goed gevoel.
Kortom: vraag die vriendin eens om langs te komen met een verfkwast en vraag je broer om advies bij die lastige werkkwestie. Zo zorg je niet alleen goed voor jezelf, je helpt ook de ander!