Word vrijwilliger Doneer

Wij beloven dat we er morgen ook zijn

Hulp aan mensen in nood. Voor wie dan ook, waar dan ook, waarom dan ook. Dat is waar wij voor staan. In onze laatste commercial zie je de portretten van Miranda, Abul, Joke, Abdullah, Affiana, Lara en Sam. Zij staan symbool voor de miljoenen mensen die wereldwijd hulp krijgen van het Rode Kruis. Aan hen en jou beloven we dat we er morgen ook weer zijn.

Wij blijven helpen. Wil jij blijven geven?

Word donateur

Miranda staat symbool voor iedereen die zijn of haar land moest verlaten vanwege een conflict. Als je het niet hebt meegemaakt, is het maar moeilijk voor te stellen: vliegtuigen die over je huis razen, bommen die vallen, gevechten die uitbreken. Op zoek naar veiligheid slaan mensen als Miranda gedwongen op de vlucht.

Het Rode Kruis helpt met voedsel, onderdak, water en medische hulp. En wanneer iemand familie is kwijtgeraakt, doen we er alles aan om uit te zoeken waar ze zijn en wat er met hen is gebeurd.

Abul staat voor alle mensen die alles kwijt zijn geraakt door een overstroming. Vorig jaar nog werden in Pakistan 33 miljoen mensen geraakt door verwoestende overstromingen. Ze raakten alles kwijt.

Het Rode Kruis helpt met medische hulp en onderdak, maar vooral ook met schoon drinkwater, latrines, zeep en muggennetten. Want als overal water is, ligt het gevaar van het uitbreken van ziektes op de loer.

Joke staat symbool voor ruim 400.000 mensen in Nederland die in voedselnood zijn. Zij hebben moeite iedere dag een maaltijd op tafel te zetten. Veel mensen vallen tussen wal en schip, bijvoorbeeld omdat ze een paar euro te veel verdienen waardoor ze hun toeslagen niet meer krijgen. Of omdat ze niet de juiste papieren hebben.

Het Rode Kruis deelt boodschappenkaarten aan hen uit. Daarmee kunnen zij zelf bepalen welke boodschappen ze willen doen. Gewoon, bij de supermarkt.

Abdullah staat voor de miljoenen mensen wiens leven letterlijk en figuurlijk in puin ligt. Een aardbeving kan in een paar seconden alles verwoesten. Je herinnert je vast de indrukwekkende beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië begin dit jaar.

De hulpteams van het Rode Kruis helpen bij zoek- en reddingsoperaties. Daarnaast verlenen we Eerste Hulp, delen we zoveel mogelijk hulpgoederen uit en zorgen we voor tijdelijk onderdak.

Affiana staat symbool voor alle mensen die steeds vaker hun oogsten zien mislukken. De gevolgen van klimaatverandering zijn over de hele wereld voelbaar. Wetenschappers vertellen ons dat we meer en intensere periodes van te veel of juist te weinig neerslag kunnen verwachten. In landen als Somalië en Zuid-Soedan leidt dat al snel tot afnemende landbouwopbrengsten. En dus minder eten en minder inkomen.

Het Rode Kruis deelt zaden uit van gewassen die beter groeien bij de veranderde weersomstandigheden. Bovendien geven we materialen die handig zijn bij de nieuwe manier van verbouwen.

Lara staat symbool voor alle kinderen en volwassenen die medische hulp nodig hebben, maar daar door oorlog of rampen geen toegang toe hebben.

Het Rode Kruis bemant in veel landen de ambulancedienst. Onze medici zijn meestal ter plekke in oorlogsgebieden. We verzorgen bijvoorbeeld slachtoffers van geweld in Afghanistan en werken in Syrische vluchtelingenkampen.

Sam verbeeldt alle mensen die een ingrijpende gebeurtenis mee hebben gemaakt en daar de mentale gevolgen van ondervinden. Als je je huis moet verlaten door een brand, of je moet vluchten voor geweld, dan heeft dat heel veel impact. Iedereen reageert daar anders op. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, somberheid of angst. Dat zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.

Het Rode Kruis biedt psychosociale ondersteuning, overal ter wereld. Ook in Nederland zijn steeds meer vrijwilligers getraind in Mentale Eerste Hulp. Zij bieden emotionele steun en praktische hulp aan mensen in nood.

Wij blijven helpen. Wil jij blijven geven?

 • Hoe werkt het?

  Donateur worden is eenvoudig. SMS het woord ‘beloven’ naar 7171 of maak gebruik van onze donatiemodule. In beide gevallen vul je een kort formulier in en krijg je van ons een bevestiging per e-mail.

 • Wat gebeurt er met mijn donatie?

  Wij gebruiken jouw donatie waar de nood het hoogst is. Jaarlijks worden miljoenen mensen het slachtoffer van een humanitaire ramp. Na zo’n ramp is er dringend behoefte aan voedsel, medische hulp, onderdak, schoon drinkwater en psychosociale ondersteuning.

 • Hoe weet ik dat mijn geld goed besteed wordt?

  Het Rode Kruis voldoet aan de strenge kwaliteitseisen voor goede doelen dat door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen, wordt uitgegeven.

  Het kenmerk Erkend Goed Doel geeft aan dat het Rode Kruis daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met elke euro, verantwoording aflegt en zich onafhankelijk laat controleren.

 • Zijn deze mensen echte slachtoffers?

  Nee, de mensen die je in de commercial ziet zijn geen echte slachtoffers.

 • Waarom geen echte slachtoffers in deze commercial?

  Dat heeft uiteraard te maken met privacy. Wij willen de slachtoffers niet vragen hun medewerking te verlenen aan fondsenwerving. Zij hebben het vaak moeilijk, blijven op de achtergrond en in een aantal gevallen speelt ook schaamte een rol.

  Het gaat erom dat er in de wereld miljoenen mensen in nood zijn en hulp nodig hebben. Deze portretten symboliseren al die mensen.

 • Kan ik ook vrijwilliger worden?

  Dat kan zeker! Door een toenemende hulpvraag kunnen we jouw tijd en inzet goed gebruiken. Als vrijwilliger van het Rode Kruis ben je onderdeel van het grootste vrijwillige hulpverlenersnetwerk ter wereld. Lees hier meer over vrijwilligerswerk.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail